Szíria - Erdogan: Moszkva nem tartja magát az Északnyugat-Szíriával kapcsolatos megállapodásokhoz

Külföld, 2020.01.29

Oroszország jelen pillanatban sajnos nem tartja magát az Északnyugat-Szíriával kapcsolatos megállapodásokhoz, miután a damaszkuszi rezsimmel szövetségben továbbra is offenzívát folytat az Idlíb tartományt ellenőrző ellenzéki fegyveresek ellen - nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint északnyugat-afrikai körútjáról hazatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak.

A török államfő úgy fogalmazott: Moszkva "nem hű" sem az Asztanában (jelenleg Nur-Szultan), sem a Szocsiban aláírt egyezményekhez. Erdogan közölte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégáikkal, és közlik velük, hogy amennyiben nem állítják le a bombázásokat Idlíb tartományban, Ankara türelme elfogy.

"Ezt követően Törökország már azt teszi, amit kell" - húzta alá a török elnök, hozzátéve: azt kívánják, hogy Oroszország minél előbb figyelmeztesse a barátjának tekintett damaszkuszi rezsimet. "Vagy Szíriához viszonyulnak másképp, vagy Törökországhoz, ennek más módja nincs" - hangoztatta Erdogan.

Ankara és Moszkva az elmúlt évek megállapodásainak értelmében egy feszültségcsökkentési övezetet tervezett kialakítani Idlíb tartomány peremén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén. A szíriai kormányerők és Oroszország tavaly április végén azonban elhatározta, hogy visszaszerzi Idlíbet és a szomszédos Hama tartományt a lázadók keze alól, a támadások december 19. óta pedig csak fokozódtak. Ráadásul a damaszkuszi csapatok előrenyomulása annak ellenére folytatódik, hogy Oroszország és Törökország idén január 12-én megegyezett a tűzszünetről. A műveletet az orosz légierő támogatja.

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok ellenőrzik.

A szíriai vezetés és Oroszország ugyanakkor minden szíriai felkelőt terroristának tekint. Erre vonatkozóan Erdogan a következőket mondta. "Azok a terroristák, akik a saját földjüket védik? Ezek felkelők. Ha tőlük kérdezed, az a négymillió szíriai menekült is terrorista, aki Bassár el-Aszad szíriai elnök üldöztetése elől menekült Törökországba."

Erdogan a közelmúltban többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a bombázások miatt immár több százezer ember indult meg Idlíb tartományban a török határ felé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!