Szíria - EU: le kell állítani a szíriai Idlíb tartomány területén indított támadásokat

Külföld, 2020.02.06

Le kell állítani a Szíria északnyugati részén fekvő Idlíb tartományban indított bombázásokat és a civilekkel szembeni mindenfajta támadást - jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos.

Leszögezték, hogy elfogadhatatlan a szíriai polgári lakosság számára okozott rendkívüli szenvedés.

A katonai műveletek fokozása polgárok százainak válogatás nélküli megöléséhez vezetett, a támadások ugyanis továbbra is a sűrűn lakott területeket, valamint az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek egészségügyi létesítményeit és más polgári célpontokat érintenek - írták.

Az Európai Unió álláspontja szerint a szíriai konfliktusra nincs katonai megoldás. A stabilitás egyetlen útja az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata értelmében a hiteles és minden fél által támogatott politikai megoldás.

Az unió továbbá arra szólította fel a konfliktusban részt vevő feleket, hogy tegyék lehetővé az akadálytalan humanitárius hozzáférést, és tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a civilek védelmét is.

Hétfőn heves harcok folytak a török hadsereg és a szíriai kormányerők között Idlíb tartományban, a felkelők utolsó jelentős területén. Ankara válaszul szíriai állásokat lőtt. Szerdán újabb fontos városba hatoltak be a kormányerők, a tartomány északnyugati részében fekvő Szarakebben foglaltak el állásokat.

A Szíriában kialakult súlyos helyzet miatt csütörtökön sürgős ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az előzményekhez tartozik, hogy Ankara szerdán súlyosan megfenyegette Damaszkuszt, és azt követelte, hogy hadsereg vonuljon vissza egy korábbi határvonalra, a feszültségcsökkentési övezet határát jelentő török megfigyelőpontok mögé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!