Szíria - Josep Borrell: fenntartható és átfogó politikai megoldást kell találni Szíriában

Külföld, 2024.03.13

Mivel ez az egyetlen járható út, fenntartható és átfogó politikai megoldást kell találni a szíriai helyzetre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a 13 éve tartó szíriai konfliktus évfordulóján szerdán.

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta: a megoldatlan konfliktus miatt továbbra is olyan válságról van szó Szíriában, amely szörnyű következményekkel jár az ország népére nézve, és destabilizáló hatással van a régióra.

Biztosítani kell az elszámoltathatóságot az emberi jogoknak és a nemzetközi humanitárius jognak a szíriai vezetés és szövetségesei által elkövetett súlyos megsértéséért - jelentette ki.

A főképviselő aláhúzta: az Európai Unió támogatja Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottjának arra irányuló erőfeszítéseit, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatának végrehajtásában előrelépést érjen el. "Ragaszkodunk ahhoz, hogy Damaszkusz teljesítse e határozat szerinti kötelezettségeit" - fogalmazott.

Borrell arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió tavasszal ismét megszervezi az immár nyolcadik brüsszeli konferenciát Szíria és a régió jövőjének támogatására. A rendezvény továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy az adományozók ígéretet tegyenek a szíriaiaknak és az országból elmenekülteket befogadó közösségeknek a segítségnyújtásra, és megerősítsék a nemzetközi közösség elkötelezettségét a politikai átmenet és a szíriai civil társadalommal folytatott együttműködés mellett - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az idén tizenhárom éve tartó szíriai konfliktusban ENSZ-adatok szerint legkevesebb 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint több mint 11 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra, és körülbelül 9 milliónak nincs mit ennie. A szíriai lakosság fele munkanélküli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!