TV műsor

Szíria - Kreml: nem könnyű csúcstalálkozó vár Putyinra és Erdoganra

Külföld, 2020.03.01

Nem lesz könnyű Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök jövő heti csúcstalálkozója - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott nyilatkozatában.

Korábbi moszkvai és ankarai hivatalos közlés szerint Putyin és Erdogan csütörtökön vagy pénteken találkozik újra az orosz fővárosban, hogy megvitassa a szíriai Idlíb tartományban kiéleződött helyzet rendezését.

"Ez nyilvánvalóan nem lesz könnyű találkozó, de az államfők megerősítik, hogy céljuk a helyzet rendezése Idlíbben, és elkötelezettek a Szocsiban kötött megállapodások iránt" - mondta Peszkov.

A találkozón áttekintik, hogy mennyiben teljesültek a Putyin és Erdogan részvételével Szocsiban megtartott tárgyalások eredményeként 2018. szeptember 17-én aláírt orosz-török memorandum rendelkezései. Ennek értelmében Idlíbben 2018. október 15-ig létre kellett volna hozni egy 15-20 kilométer széles demilitarizált övezetet, Ankarának pedig el kellett volna különíteniük a terroristákat a kormányellenes erőktől és szavatolnia kellett volna a nehézfegyverek visszavonását.

Orosz részről az utóbbi napok során többször is hibáztatták Törökországot amiatt, hogy nem teljesítette vállalásait.

Az előkészületben lévő csúccsal kapcsolatban vasárnap telefonon egyeztetett egymással Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. A felek egyetértettek abban, hogy kedvező légkört kell teremteniük a két ország közötti munkakapcsolat javítása érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium hamis híresztelésnek minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint a szíriai Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezet felett vasárnap lelőttek egy orosz SzU-24-es vadászbombázót. A szíriai légierő viszont elismerte, hogy két, terrorista alakulatokat támadó repülőjét török vadászgépek lelőttek szíriai légtérben. A damaszkuszi SANA hírügynökség szerint a pilótáknak sikerült katapultálniuk. Sajtóértesülések szerint török F-16-osok szíriai SzU-24-eseket lőttek le.

A szíriai fegyveres erők a maguk részéről egy török drón lelövéséről számoltak be.

Vasárnap a szíriai és a török hadsereg is bejelentette, hogy lezárta a légteret Idlíb tartomány felett.

Tovább borzolta a kedélyeket az orosz-török viszonyban, hogy szombat este Ankarában török nacionalisták próbáltak meg behatolni az orosz kormány által finanszírozott Szputnyik hírügynökség török szerkesztősége több munkatársának lakására. Az incidenseket követően a török állampolgárságú érintettek feljelentést tettek, ami után négyüket, köztük Mahir Oztepe főszerkesztőt is, őrizetbe vették.

Az újságírókat vasárnap délután engedték szabadon; az ügyészségi jegyzőkönyv szerint nem követtek el bűncselekményt. Margarita Szimonyjan, a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió főszerkesztője közölte, hogy vasárnap a rendőrség átkutatta a Szputnyik isztambuli irodáját.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap felszólította a török hatóságokat. hogy szavatolják az orosz tömegtájékoztatási eszközök munkatársainak biztonságát.

Az ankarai orosz nagykövetséget egyébként csütörtök óra török különleges egységek őrzik a képviseletet ért fenyegetések miatt.

Az Interfax orosz hírügynökség teheráni keltezésű jelentése szerint Haszan Róháni iráni elnök szombaton telefonon azt javasolta török hivatali partnerének, hogy az idlíbi helyzet rendezéséről - Oroszország bevonása nélkül - tartsanak egy iráni-török-szíriai csúcstalálkozót. Mint mondta, a tárgyalásnak olyan elveken kellene alapulnia, mint Szíria területi épsége, a terrorizmus felszámolása és az ártatlanok védelme.

Az utóbbi hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta meg a szíriai kormányerőket és szövetségeseit, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg a militánsok támadására válaszolt.

A török fél csütörtökön több mint 30 katonájának eleséséről számolt be, amit állítása szerint ennél nagyobb veszteségeket okozó csapásokkal torolt meg a szíriai kormányhadseregnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!