Szíria - Lavrov és Cavusoglu az Idlíbről szóló megállapodás betartásáról tárgyalt

Külföld, 2020.02.03

Megerősítette az szíriai Idlíb tartományban való normalizálásról megkötött megállapodás betartásának szükségességét  hétfőn Szergej Lavrov orosz és  Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

A két vezető diplomata telefonbeszélgetéséről közleményben számolt be a diplomácia tárca. A minisztérium szerint a felek részletesen áttekintették a szíriai rendezés menetét, külön figyelmet szentelve az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzetnek.

A két külügyminiszter megerősítette, hogy maradéktalanul végre kell hajtani a kétoldalú megállapodásokat, mindenekelőtt azokat, amelyeket az orosz és a török elnök 2018. szeptember 17-én Szocsiban megtartott csúcstalálkozójának eredményeképpen értek el.

A telefonbeszélgetés tényét a TASZSZ orosz hírügynökséggel a nap folyamán korábban a török külügyminisztérium közölte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bejelentette, hogy Törökország tüzérségi és légi válaszcsapást mért a szíriai kormányerőkre, arra reagálva, hogy török katonák hétfőre virradóra tűz alá kerültek Idlíbben. Erdogan egybek között azt mondta, hogy török F-16-osok 46 célpontra mértek csapást Szíriában. Az orosz hadsereg szerint viszont török harci gépek nem sértették meg Szíria légterét.

Ankara szerint az idlíbi török csapatmozgásról előre értesítették a konfliktusban érintett feleket, az orosz hadserege viszont azt állította, hogy török katonák hétfőre virradóra az orosz felet nem tájékoztatva közlekedtek a feszültségcsökkentési övezetben és a terroristáknak szánt tűzbe kerültek Szerekab (Szarakib) teleüléstől nyugatra.

A sajtóban hétfő este megjelent összesítések szerint az incidensben legkevesebb hat török és 13 szíriai katona veszthette életét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!