Szíria - Moszkva: a szíriai kormányerők egyoldalúan fegyvernyugvást kezdenek Idlíbben

Külföld, 2019.08.30

Egyoldalúan beszüntetik a tüzet a szíriai kormányerők szombat reggeltől a szíriai Idlíb tartományban kialakított feszültségcsökkentési övezetben - jelentette be pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca felszólította a térségben aktív fegyveres csoportok parancsnokait, hogy az ellenőrzésük alatt álló területeken "tartózkodjanak a fegyveres provokációktól", csatlakozzanak a közép-európai idő szerint hajnali öt órától érvénybe lépő, a helyzet stabilizálását célzó fegyvernyugváshoz.

Bassár el-Aszad szíriai elnök augusztus 2-án hirdetett ki tűzszünetet a feszültségcsökkentési zónában, ám a kormányhadsereg augusztus 5-én újraindította a hadműveleteket, a fegyvernyugvásnak a militánsok általi megsértésére hivatkozva.

Az Idlíbben kialakult helyzet központi témája volt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői, a Moszkva melletti Zsukovszkijban megtartott megbeszélésének. Oroszország a szíriai kormányhadseregnek, Törökország pedig felkelő fegyvereseknek nyújt támogatást.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Oslóban azt mondta, Moszkva biztosította Ankarát arról, hogy a szíriai kormányerők nem támadnak török megfigyelő pontokra Idlíbben. Ellenkező esetre Erdogan hétfőn katonai csapást helyezett kilátásban, Putyin pedig azt mondta, hogy "pótlólagos közös intézkedésekről" állapodott meg török hivatali partnerével a helyzet stabilizálása érdekében.

Idlíb Szíria egyetlen olyan nagyobb régiója, amely a kormányellenes erők kezén maradt. A tartományban 2017-ben hozták létre az északi feszültségcsökkentési övezetet, ahová az ország más térségeiből családjaikkal együtt áttelepülhettek azok az ellenzékiek, akik nem voltak hajlandók letenni a fegyvert. A zónához Idlíb mellett a szomszédos Latakia, Hama és Aleppó tartományból is tartoznak területek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!