TV műsor

Szíria - Moszkva: a török védelmi minisztérium félrevezeti a kormányt idlíbi eseményekről

Külföld, 2020.02.14

Vállalnia kell a török védelmi minisztériumnak a felelősséget azért, hogy nem helytálló tájékoztatást nyújt az ankarai vezetésnek a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről - közölte pénteken a szíriai szemben álló felek összebékítéséért felelős orosz központ.

A Szíriában működő orosz parancsnokság szerint nem felelnek meg a valóságnak a szíriai kormányerők veszteségére vonatkozó török állítások, egyebek között az sem, hogy az elmúlt nap leforgása alatt a damaszkuszi rendszer 63 katonáját ölték meg. Valótlannak nevezte a közlemény azt az állítást is, hogy a szíriai erők tűz alá vették a török csapatokat

Az orosz hadsereg szerint a török védelmi tárca részéről elhangzó "felelőtlen" kijelentések csak a helyzet kiéleződéséhez és olyan elhamarkodott döntésekhez vezetnek, amelyek nem állnak érdekében sem Oroszországnak, sem Törökországnak.

A szíriai és mindenekelőtt az idlíbi rendezés kérdése témája volt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai telefonbeszélgetésének. Az orosz védelmi tárca ugyanezen a napon állásfoglalást tett közzé, amelyben azt hangsúlyozta, hogy Moszkva és Ankara képes lesz eredményt elérni Szíriában, ha nem történnek egyoldalú és elhamarkodott lépések. A moszkvai védelmi minisztérium szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy Törökország páncélosokat és csapatokat dobott át Idlíbbe.

A jórészt a kormányellenes erők kezén lévő szíriai tartományban kialakult feszültség kiéleződése miatt csütörtökön telefonon beszélt egymással Valerij Geraszimov orosz és Yasar Güler török vezérkari főnök, vasárnap pedig Münchenben találkozik majd a nemzetközi biztonságpolitika konferencián ott tartózkodó Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Az ankarai orosz nagykövetség közölte, hogy a török hatóságok megerősítették a diplomáciai képviselet védelmét, amiért Alekszej Jerhov nagykövet fenyegetéseket kapott az idlíbi helyzet miatt. Maga a nagykövet korábban emlékeztetett rá, hogy az orosz-török ellentétek korábbi, az Aleppó visszafoglalására indított, az orosz légierő által támogatott szíriai offenzíva miatti kiéleződése egy orosz harci gép lelövéséhez és az akkori ankarai misszióvezető, Andrej Karlov meggyilkolásához vezetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!