Szíria - Moszkva és Peking harmadszor is megvétózta az ENSZ határozatát a határon átnyúló humanitárius segélyezésről

Külföld, 2020.07.10

Moszkva és Peking pénteken harmadszor is megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a határon átnyúló humanitárius segélyezésről szóló határozatot, amely elsősorban Szíriára vonatkozott.

A BT határozattervezete, amelyet Németország és Belgium kezdeményezett, eredetileg egy évre tervezte meghosszabbítani a Szíriába küldött, Törökországon keresztül eljuttatott humanitárius segítséget. Az erről szóló, határozatban rögzített eredeti megállapodás érvénye pénteken lejárt.

Oroszország és Kína ragaszkodott ahhoz, hogy a megállapodást hat hónapos időtartamra hosszabbítsák meg, és az eddigi kettő helyett csupán egyetlen török-szír határátkelőhelyen bonyolítsák a szállítmányozást.

A határozattervezet azzal érvelt, hogy többmilliónyi szíriai az ország északnyugati vidékein a Törökország felől érkező segélyszállítmányoktól függ, ezeknek köszönheti az életben maradását. A 15 tagú Biztonsági Tanács 13 tagja - bár megosztott volt Damaszkusz és Moszkva szövetsége miatt - megszavazta a határozat meghosszabbítását. Az elutasítást Moszkva és Peking azzal magyarázta, hogy egyetlen átkelőhely használata is elegendő, hiszen onnan közvetlenül elérhető Szíria északnyugati része. A két ország BT-képviselője azonban további konkrét magyarázatot nem adott. Elemzők szerint az elutasítás oka lehet az is, hogy az északnyugat-szíriai vidékek nem állnak Bassár el-Aszad szíriai elnök erőinek ellenőrzése alatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat évvel ezelőtt szavazta meg a Szíriának küldendő, határokon átnyúló segélyszállítmányokat. Akkor még Jordánián és Irakon keresztül is szállították a segítséget, de az idén januárban - Oroszország és Kína ellenkezése miatt - megszüntették ezeket az útvonalakat.

Elemzők szerint az ENSZ rendkívül fontosnak tartja, hogy több átkelőhelyen keresztül vigyék be a segélyeket Szíriába, különösen a koronavírus-járvány miatt, amely ezt a térséget is elérte. Az ENSZ főtitkára, António Guterres egy júniusi jelentésében maga is sürgette a segélyezésről szóló határozat egyéves meghosszabbítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!