Szíria - Orosz külügy: Moszkva elkötelezett az orosz-török megállapodások mellett

Külföld, 2020.01.29

Moszkva elkötelezett a Szíriáról kötött orosz-török megállapodások teljesítése mellett - közölte a TASZSZ hírügynökséggel szerdán az orosz külügyminisztérium.

A külügyminisztérium Recep Tayyip Erdogan török elnök aznapi televíziós nyilatkozatára válaszolt.

Erdogan ebben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Oroszország szerinte nem tartja magát az Északnyugat-Szíriáról kötött megállapodásokhoz, miután a damaszkuszi kormányerőkkel szövetségben továbbra is offenzívát folytat az Idlíb tartományt ellenőrző ellenzéki fegyveresek ellen.

A török államfő úgy fogalmazott: Moszkva "nem hű" sem az Asztanában, sem a Szocsiban aláírt egyezményekhez. Erdogan közölte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégáikkal, és közlik velük, hogy ha nem állítják le a bombázásokat Idlíb tartományban, Ankara türelme elfogy.

"Ezt követően Törökország már azt teszi, amit kell" - húzta alá a török elnök, hozzátéve: azt kívánják, hogy Oroszország minél előbb figyelmeztesse a barátjának tekintett damaszkuszi rezsimet.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az amerikai diplomáciai a legfőbb akadálya a békés élet helyreállításának Szíriában.

Miközben Washington szankciókkal akadályozza a lakosság ellátását a terroristák uralma alól felszabadított területeken, addig hallgatólagosan támogatja, hogy az al-Kaida szíriai ága, az an-Núszra Front fegyveresei Idlíb tartomány feszültségcsökkentési övezetéből nehézfegyverekkel támogatott támadást hajtsanak végre - állította.

Konasenkov tábornok képmutatásnak nevezte, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az általa "békés lakosságnak" nevezett terroristák elleni orosz-szíriai katonai támadás miatt.

Sajtóbeszámolók szerint az idlíbi Maarret-en-Nuuman település közelében súlyosan megsebesült Vafa Sabruni, az RT Arabic orosz állami tévécsatorna riporternője. A várost előző nap foglalták vissza a kormányerők, és a forgatócsoport éppen a militánsok egyik fegyverraktáráról készített felvételeket, amikor egyes források szerint tűz alá kerültek, mások szerint pedig felrobbant mellettük egy lövedék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!