Szíria - Sajnálatos incidensnek tartja az Egyesült Államok a török katonai drón lelövését Szíriában

Külföld, 2023.10.05

Telefonon egyeztetett az amerikai és a török védelmi miniszter az Északkelet-Szíriában történt incidensről, amelynek során amerikai erők megsemmisítettek egy török katonai drónt - hangzott el a Pentagon sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok sajnálatos incidensnek tartja az esetet, ugyanakkor Törökországot továbbra is szoros és megbízható NATO-partnernek tartja.

A szóvivő az esettel kapcsolatban elmondta, hogy a török harci eszköz, amely bevetésen volt, belépett az amerikai erők felügyelete alatti behatárolt műveleti területre (restricted operation zone - ROZ), és mintegy fél kilométerre közelítette meg az amerikai egységeket, ezért a parancsnokok a kockázatokat mérlegelve döntést hoztak az eszköz megsemmisítéséről. A török drónt egy F16-os vadászgép lőtte le, amerikai sérülés vagy kár nem keletkezett - számolt be az esetről az amerikai illetékes.

A szóvivő fontosnak nevezte a kommunikációs csatornák nyitva tartását, és megjegyezte, hogy a sajnálatos incidens idején is volt üzenetváltás az amerikai és török fél között, de ennek részleteiről nem beszélt.

A Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy az esetről "gyümölcsöző" egyeztetést folytatott a két ország védelmi minisztere telefonon, és megerősítették elkötelezettségüket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai megsemmisítése iránt.

Pat Ryder a török hadsereg Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni műveleteivel kapcsolatban kijelentette, hogy a PKK-t az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon, ezért legitimnek tartja a török erők fellépését, de aggályokat fogalmazott meg az észak-szíriai területen végrehajtott török akciók miatt.

Törökország az utóbbi napokban súlyos csapásokat mért kurd állásokra Szíriában és Irakban is, miután a PKK jelentkezett a vasárnapi ankarai pokolgépes merénylet elkövetőjeként.

A török kormány szerdán tette közzé, hogy a két öngyilkos merénylő Szíriából érkezett, bár a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amely a térségben tevékenykedik, tagadta, hogy a terroristák a területükön haladtak volna át.

A török védelmi minisztérium egyik tisztségviselője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy Törökország fontolóra veszi egy újabb szárazföldi hadművelet végrehajtását Szíriában.

"Egyetlen célunk a Törökországra fenyegetést jelentő terrorszervezetek felszámolása. A szárazföldi hadművelet egy lehetőség a fenyegetés megszüntetésére, de nem az egyetlen opció számunkra" - tette hozzá.

Szíriai biztonsági erők szerint több mint 15 török drón hatolt be az ország légterébe csütörtökön, csapásokat mérve az infrastruktúrára, egyebek mellett gáz- és olajtöltőkre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!