Szíria - Szakértő: a kurd erők állandó konfliktusforrássá váltak Amerika és Törökország viszonyában

Külföld, 2019.01.16

Egeresi Zoltán Törökország-szakértő szerint a kurd erők állandó konfliktusforrássá váltak Amerika és Törökország viszonyában, hiszen míg az Egyesült Államoknak a legfontosabb Iszlám Állam elleni szövetségesei Szíriában, addig Törökország legnagyobb ellenségeként tekint az észak-szíriai kurd erőkre.

Egeresi Zoltán az M1 aktuális csatornán szerdán kijelentette: egyelőre nem lehet tudni, hogy a török ellenőrzésű biztonsági zóna terve hogyan hat majd a konfliktushelyzetre.

Elmondta: a terv szerint az Eufrátesztől keletre, egészen az iraki határig húzódó sávban Törökország biztonsági zónát alakít ki, ahová török csapatok, illetve nagy valószínűséggel szövetséges szíriai felkelő erők nyomulnak be majd. Recep Tayyip Erdogan török államfő ezzel igyekszik a török határtól minél inkább eltávolítani az ellenséges csapatokat, köztük a Washington által támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia erőit is - fűzte hozzá.

Felidézte: decemberben Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az amerikai katonai erők kivonulnak Szíriából, de azóta visszakozott és azt mondta, hogy a kivonulás előtt szavatolni akarja a kurdok biztonságát, ezzel meglehetősen korlátozott lehetőségeket adva Törökországnak Szíriában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!