Szkopje uniós elkötelezettségéről biztosította Várhelyi Olivért az észak-macedón elnök

Külföld, 2020.01.15

Az észak-macedón belpolitikai helyzetről, valamint Szkopje uniós elkötelezettségéről tárgyalt szerdán Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos és Sztevo Pendarovszki, Észak-Macedónia államfője. Az uniós biztos Szkopjéban leszögezte: véleménye szerint Szkopje készen áll az uniós tárgyalásokra.

A köztársasági elnöki hivatal tájékoztatása szerint Sztevo Pendarovszki megerősítette, országa továbbra is elkötelezett az euroatlanti integráció mellett. Reményének adott hangot, hogy Észak-Macedónia nagyon rövid időn belül a NATO teljes jogú tagjává válhat, és a többszöri halasztás után végre megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Brüsszel és Szkopje között.

Az államfő rámutatott, hogy a nyugat-balkáni ország legfontosabb stratégiai célja az európai uniós tagság, és ebben a legtöbb politikai szereplő egyetért, és az állampolgárok jelentős többsége is támogatja az EU-csatlakozást. Reményének adott hangot, hogy az Európai Unió márciusig véglegesíti a csatlakozási folyamat új módozatát, és megkezdődhetnek a tárgyalások országa és Brüsszel között.

Az Oliver Szpaszovszki megbízott kormányfővel folytatott megbeszélést követően a bővítési biztos közölte: jó hírei vannak, a Nyugat-Balkán európai integrációja folytatódik, az új összetételű Európai Bizottság számára "a bővítés nem tabu, hanem prioritás". Mint mondta, véleménye szerint Albánia és Észak-Macedónia készen áll az uniós tárgyalások megkezdésére.

Kiemelte, hogy Szkopje számos dolgot megtett a csatlakozás megkezdése érdekében, a Görögországgal folytatott három évtizedes névvita lezárást pedig történelminek nevezte.

A megbízott kormányfő rámutatott, hogy országa csalódott volt, amikor nem kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások tavaly ősszel, és előrehozott választást is azért tartanak, mert a kormány számos intézkedést hozott az uniós tagság érdekében, erőfeszítései pedig viszonzatlanok maradtak. Mindazonáltal reményének adott hangot, hogy az EU hamarosan kijavítja a stratégiai hibát, amit elkövetett, és kijelöli a csatlakozási tárgyalások megkezdésének az időpontját.

Várhelyi Olivérnek szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosként ez volt az első hivatalos útja, az Európai Bizottság új testülete hétfőn tette le esküjét.

A bővítési biztos szerdán Talat Xhaferi házelnökkel, illetve a két legnagyobb párt, a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség, valamint az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnökével is találkozott, hogy az ország európai jövőjéről tárgyaljon.

A bővítési biztos Szkopjéból Tiranába utazik, Észak-Macedónia mellett ugyanis Albániával is hamarosan megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!