Szlovák elnökválasztás - Befejeződött a voksolás, alacsony lehet a részvétel, Pellegrini vezet

Külföld, 2024.03.23

Szombaton este fél 11-kor bezártak az utolsó szavazóhelyiségek is, és így hivatalosan is befejeződött Szlovákiában az ország történetének hatodik közvetlen államfőválasztása, amely érdemi fennakadások nélkül és az első becslések szerint alacsony részvétel mellett zajlott.

A szavazóhelyiségek az eredeti tervek szerint este tíz órakor zártak volna, ám két választóhelyiségben keletkezett késedelem miatt azokban fél órával későbbre kellett tolni az urnazárást, s ezzel későbbre tolódott a kampánycsend is. A szlovák hatóságok közlése szerint, ettől eltekintve az országos voksolás rendben, problémák nélkül zajlott.

A helyi sajtó napközbeni jelentései szerint a választás részvételi aránya vélhetően ismét alacsony lesz. Ez nem számítana különösebb meglepetésnek, tekintve, hogy az utóbbi néhány államfőválasztás alkalmával is 50 százaléknál alacsonyabb szinten volt a részvételi arány.

A választás nem hivatalos részeredményeit folyamatosan teszi majd közzé az éjszaka folyamán a Statisztikai Hivatal (SÚSR), a választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap délutánra várható.

Az első nyilvánosságra hozott részeredmények a papírforma beigazolódását valószínűsítették, vagyis azt, hogy várhatóan második fordulóra is sor kerül. Erre abban az esetben lesz szükség, ha egy jelölt sem szerzi meg az összes választásra jogosult szavazópolgár legalább felének voksát. Amennyiben az első fordulóban nem sikerül megválasztani az új államfőt, akkor a két legjobb eredményt elérő jelölt bejut a második fordulóba, ahol a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa. Ha második fordulóra is sor kerül, azt április 6-án tartják meg.

A szavazatok 18 százalékos feldolgozottsága mellett Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke vezet 43 százalékkal, a második helyen pedig Ivan Korcok korábbi külügyminiszter áll, a feldolgozott voksok 29 százalékával. A részvételi arány egyelőre 43 százalékosnak mutatkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!