Szlovák elnökválasztás - Befejeződött a voksolás, magasabb lehet a részvételi arány az első fordulóénál

Külföld, 2024.04.06

Szombaton este tíz után bezártak az utolsó szavazóhelyiségek is, így befejeződött Szlovákiában a közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója, amely érdemi fennakadások nélkül, az első becslések szerint az előző fordulóénál magasabb részvételi arány mellett zajlott.

A szavazóhelyiségek az eredeti tervek szerint este tíz órakor zártak volna, ám két választóhelyiségben öt perccel későbbre kellett tolni az urnazárást, s ezzel későbbre tolódott választás befejeződése, valamint a kampánycsend is. A szlovák hatóságok közlése szerint, ettől eltekintve az országos voksolás rendben, problémák nélkül zajlott.

A helyi sajtó napközbeni jelentései szerint a választás részvételi aránya vélhetően magasabb lesz az első fordulóban tapasztalt 51 százaléknál. Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a második fordulóba két jelölt jutott tovább: Ivan Korcok korábbi külügyminiszter és Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke.

A választás nem hivatalos részeredményeit folyamatosan teszi majd közzé az éjszaka folyamán a Statisztikai Hivatal (SÚSR), a választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható.

A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!