Szlovák elnökválasztás - Fennakadások után késéssel zárták az utolsó választóhelyiségeket

Külföld, 2019.03.17

A tervezettnél több mint egy órával később zárták a választóhelyiségeket a szlovák államfőválasztás első körében szombaton este, miután két helyszínen is fennakadások voltak még a voksolás ideje alatt.

A választás első érdemi részeredményei várhatóan a szavazóhelyiségek bezárását követően két órával lesznek ismertek, a nem hivatalos végeredményeket vasárnap hajnalban, a hivatalos végeredményt pedig vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

Ebben az első körben nem végeztek exit poll felmérést, de a végleges urnazárás után közzétették a választás előtt közvetlenül végzett utolsó előzetes felmérés eredményeit. Eszerint Zuzana Caputová lehet a befutó 42 és 46 százalék közötti eredménnyel. Az ellenzéki liberális pártok jelöltje Maros Sefcoviccsal, a legerősebb szlovák kormánypárt jelöltjével jutna a választás második körébe.

Amennyiben beigazolódnak az előrejelzések, és a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint ötven százalékát, akkor március 30-án második választási kört tartanak, ahová a két legtöbb voksot megszerzett jelölt jut.

Szlovákiában az ország történetében ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát 13 államfőjelöltre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!