Szlovák katonáknak tartanak légvédelmi kiképzést Németországban

Külföld, 2023.05.31

Kiképzési programot indított a német légierő (Luftwaffe) a szlovák hadsereg támogatására - jelentették be szerdán.

A Luftwaffe közleménye szerint megkezdték a szlovák hadsereg felkészítését a Mantis nevű légvédelmi fegyverrendszer és a LÜR nevű légtérellenőrző radar használatára. A kiképzést egy Schleswig-Holstein tartományi támaszponton folytatják, első szakaszában 44 szlovák katona vesz részt.

A szlovák katonák a képzés révén önállóan, német közreműködés nélkül használják majd hazájukban a többi között rakétákkal vagy drónokkal mért csapások elhárítására alkalmas német fegyverrendszereket.

Kiemelték, hogy a Mantis katonai táborok, laktanyák vagy az úgynevezett kritikus infrastruktúra elemeinek állandó, napi 24 órás védelmére való, és az utóbbi öt évben jól bevált az ENSZ mali békefenntartó küldetésében (MINUSMA) szolgáló német egységeknél.

A légvédelmi fegyverek és a radarok a 2022 márciusában, röviddel a szomszédos Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után Szlovákiába telepített Patriot légvédelmi rakétarendszereket váltják le. A két Patriot üteget és a rendszereket működtető 300 német katonát Litvániába telepítik át, még a júliusi vilniusi NATO-csúcs előtt.

A német védelmi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Mantis ütegek az ukrán határ térségében fekvő Nagymihálynál (Mihalovce) működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!