Szlovák koalíciós válság - Felfüggesztette részvételét a kormánykoalícióban az SaS

Külföld, 2021.03.25

Felfüggesztette részvételét a négypárti szlovák kormánykoalícióban annak egyik kisebb, liberális pártja, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a párt elnökének Pozsonyban tett csütörtöki bejelentésére hivatkozva.

Pártja a koalíción belüli részvételének felfüggesztéséről Richard Sulík azt követően tájékoztatott, hogy Zuzana Caputová, államfő csütörtökön elfogadta a SaS két miniszterének lemondását. Branislav Gröhling oktatásügyi és Ivan Korcok külügyminiszter szerdán jelentette be távozását, azt érdemben egyikük sem indokolta, ám az egyértelműen azzal függ össze, hogy az SaS elnöke, a korábban a gazdasági tárcát vezető Richard Sulík hétfőn lemondott posztjáról és jelezte, hogy a párt többi minisztere is így tesz, ha Igor Matovic, kormányfő nem távozik a miniszterelnöki székből.

Richard Sulík csütörtökön azt mondta: pártja addig függeszti fel részvételét a kormánykoalícióban, amig Igor Matovic nem mond le a kormányfői posztról. A kormánykoalíciónak a SaS képviselői nélkül is megvan a kormányzáshoz szükséges többsége a pozsonyi törvényhozásban.

Mivel az SaS miniszterei már távoztak posztjaikról, Sulík bejelentése - a kormánykoalíción belüli részvételük felfüggesztéséről - inkább jelképes és a kormányfő irányába tett újabb nyomásgyakorlási kísérletként értékelhető. Helyi megfigyelők szerint elképzelhető, hogy Sulík azért beszélt pártja koalíciós részvételének felfüggesztéséről és nem a kilépésről, mivel utóbbi a koalíció felbomlásával járna együtt. Ez pedig azt jelentené, hogy még akkor is újra kellene tárgyalni a koalíciós szerződést, ha a koalíciót alkotó négy párt később mégis a kormányzás közös folytatása mellett döntene. Ez pedig azért jelenthetne problémát az SaS-nek mert a jelenlegi koalíciós szerződés alapján súlyukon felül kaptak pozíciókat a kabinetben és a parlamentben.

Sulík bejelentésére reagálva a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) sajtónyilatkozatában azt üzente: csalódással nyugtázzák, hogy Richard Sulík ismét meg akar buktatni egy kormányt. Ezzel arra utaltak, hogy Richard Sulík és pártja a mostani kormányszereplésén kívül egyszer már volt kormánytényező, Iveta Radicová kormányában, és annak idő előtti bukásában kulcsszerepet játszott.

A szlovák kormánykoalíción belül néhány hete feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott - részben különböző - elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovic személyes konfliktusai miatt is. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, hogy a kormányfő a koalíció két kisebb, liberális pártjának az SaS-nek, illetve az Emberekért pártnak - ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. Azóta gyakorlatilag folyamatos ennek a két pártnak, de főként az SaS-nek - a kormányfő távozását célzó - nyomásgyakorlása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!