Szlovák parlamenti választás - A voksolás utánra tolná több törvény jóváhagyását egy ellenzéki párt

Külföld, 2020.02.20

A szlovák parlament egyik kisebb ellenzéki pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) szerint a február végi parlamenti választás után összeülő új törvényhozásnak kellene tárgyalnia a kormánypártoknak az Isztambuli Egyezményt elutasító és népjóléti intézkedéseket bevezető előterjesztéseiről. Ezt a javaslatát szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a párt.

Az OLaNO vezetője, Igor Matovic azzal indokolta indítványukat, hogy noha a kormánypárt a törvényhozás utolsó ülésére terjesztette elő javaslatait, a február 29-i szavazás után kiderülhet, mennyire gondolja komolyan azokat. Arra is fény derülhet, hogy megvalósításukra lesz-e anyagi fedezet - tette hozzá. Matovic azon véleményének is hangot adott, hogy a választás után nem kerül sor a 13. havi nyugdíj bevezetésére, mert a törvényhozás utolsó ülését nem tudja majd megnyitni a házelnök.

A pozsonyi parlament kedden elkezdődött - de néhány frakción kívüli ellenzéki liberális képviselő obstrukciója miatt kétszer is elnapolt - rendkívüli ülésén négy előterjesztés szerepel. Ezek közül kettő népjóléti intézkedés, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, valamint a családi pótlék emeléséről szól. A harmadik korlátozná azoknak a természetes személyeknek a körét, akiknek fizetniük kell az autópálya használatáért.

A negyedik előterjesztés az Isztambuli Egyezmény elutasítását célozza. Erről a dokumentumról - amely egyebek mellett a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozik, de több erősen vitatott része is van -, a pozsonyi törvényhozás már korábban elfogadott egy de facto elutasító határozatot. E határozatról azonban később kiderült, át kell fogalmazni ahhoz, hogy Szlovákia megalapozottan vonhassa vissza az aláírását az egyezményről.

Az egyezményt Iveta Radicová liberális kormányának idején írták alá 2011 májusában, de azt Szlovákia számos más európai ország mellett nem ratifikálta, és tavaly a ratifikációs folyamatot is leállította a parlament. A múlt héten pedig Peter Pellegrini szlovák kormányfő bejelentette, hogy visszavonják az egyezményen szereplő szlovák aláírást. Ez még nem történt meg, mivel a lépést formailag Zuzana Caputová államfőnek kellene bejelentenie az Európa Tanácsnál, ő azonban ettől - a vonatkozó parlamenti határozat nem egyértelműnek mondott megfogalmazására hivatkozva - elzárkózott.

A kedden elkezdődött, de csütörtökre elnapolt parlamenti ülés lefolytatását hat független liberális képviselő akadályozta meg azzal, hogy elfoglalta a szószéket, amelyet a házszabály a felszólalások kizárólagos helyeként jelöl meg. Az így obstruáló képviselőket egy már sok pártot megjárt képviselő, Miroslav Beblavy vezeti.

Beblavy egy már megszűnt párt listáján került be a törvényhozásba, jelenleg pedig annak az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) nevű, parlamenten kívüli liberális pártnak az elnöke, amely a február végére kitűzött parlamenti választáson koalícióban indul az ugyancsak liberális Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) nevű párttal. A Progresszív Szlovákiát megválasztása előtt Caputová elnök vezette.

A Beblavy köré csoportosuló képviselők azt állítják, hogy alkotmányellenesen hívták össze a parlament rendkívüli ülését a választást két héttel megelőző időpontra, és követelik, hogy vizsgálja ezt ki az alkotmánybíróság.

A hat képviselő obstrukcióját senki nem támogatta a parlamentben.

Robert Fico, a javaslatok egy részét előterjesztő legerősebb szlovák kormánypártnak, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke szerdai sajtótájékoztatóján szomorú és őrült akciónak nevezte az obstrukciót, és kijelentette, hogy a parlamenti ülés legitim. Mindent megtesznek annak érdekében: a parlamenti ülés az intézményhez illő méltósággal folytatódhasson - szögezte le. Andrej Danko házelnök "mérhetetlenül szégyenletesnek" minősítette a frakción kívüli képviselők obstrukcióját.

A parlament rendkívüli ülésének napirendjén szereplő egyik javaslathoz, amely leszűkítené az autópályadíj-fizetésre kötelezettek körét, az egyik fuvarozó érdekvédelmi szervezet, a Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS) is hozzászólt. Ők sztrájkot és útlezárásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a parlament jóváhagyná a jogszabályt.

A javaslat lényege, hogy az állam eltörölné az autópályadíjat a 3,5 tonnánál könnyebb (azaz személyautónak minősülő) gépkocsik számára, ha tulajdonosuk természetes személy. Az UNAS januárban már több forgalomkorlátozó akciót is tartott, főként a határátkelőkön. Megmozdulásaikkal az őket érintő úthasználati és autópályadíjak részleges felszámolását akarták elérni. Követeléseiket egyebek mellett azzal indokolták, hogy a jelenlegi útdíjrendszer nem hatékony, és nagy terhet ró rájuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!