Szlovák választások - Lemondott az MKP elnöksége a párt választási kudarca miatt

Külföld, 2020.03.03

Lemondott a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöksége, miután a szombati parlamenti választáson nem jutott be a szlovák parlamentbe a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös felvidéki lista, amelynek az MKP volt a legerősebb szereplője - közölte az MTI-vel kedden a párt sajtóosztálya.

"A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége, vállalva a politikai felelősséget a parlamenti választásokon elért eredményért, egyhangúlag lemondott, továbbá jóváhagyta az ügyvivő elnökség tagjait" - írták közleményükben.

Kifejtették: a pártban várható tisztújításig a parlamenti választásokon az MKP színeiben legtöbb preferenciaszavazatot szerző kilenc jelölt látja el a párt ügyvivő elnökségét.

A párt áprilisra tervezett országos kongresszusáig az MKP Országos Tanácsának jelenlegi elnöke, Őry Péter tölti be az országos fórumokat előkészítő koordinátori szerepet.

Az MKP leköszönő elnöksége a hétfő esti órákban tartott ülésén döntött arról is, hogy a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárttal csak azt követően ülnek le egyeztetni, ha már mindkét párt országos szerveiben lezajlott a tisztújítási folyamat.

A szombati voksoláson az MKÖ a voksok 4,1 százalékát szerezte meg, és így kívül rekedt a pozsonyi törvényhozáson. Nem jutott be a parlamentbe a Most-Híd sem, ők a voksok 2,05 százalékát szerezték meg. Erre az eredményre reagálva - amely kevesebb mint egyharmada a négy évvel korábbinak - Bugár Béla, a Most-Híd elnöke már vasárnap lemondott posztjáról.

Az új szlovák parlamentbe a szombaton tartott választáson hat párt jutott be. Az első helyen a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) végzett 25 százalékos eredménnyel, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját, a Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokráciát (Smer-SD), amely a szavazatok 18,29 százalékát szerezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!