Szlovák választások - Lezárult a voksolás, az exit poll felmérések szerint az ellenzéki OLaNO vezet

Külföld, 2020.03.01

A tervezettnél egy órával később, tizenegy órakor az utolsó szavazóhelyiségekben is lezárult a voksolás szombaton a szlovákiai parlamenti választáson, az exit poll felmérések szerint a jelenlegi parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) vezet, kimagasló eredménnyel.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség exit poll felmérése szerint az Igor Matovic vezette OLaNO a voksok 25,8 százalékát kaphatja. Ez nagy meglepetésnek számít, tekintve, hogy a felmérések alapján rendszerint 10 százalékkal kevesebbre mérték.

A leköszönő kormány legerősebb pártjának, a Robert Fico vezette, baloldali Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) a felmérésben 14,9 százalékos eredményt mértek. Négy éve még 28 százalékkal nyerték a parlamenti választást.

A felmérés szerint 24 induló politikai csoportosulásból 8 jutna be a pozsonyi törvényhozásba. A harmadik hely a két új, parlamenten kívüli liberális pártból álló koalíció, a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) alkotta tandemé 9,7 százalékkal. A negyedik a jelenlegi parlament legerősebb ellenzéki ereje, Richard Sulík klasszikus liberális pártja a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 8,3 százalékkal.

Az ötödik helyre a felmérés szerint az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), futhat be 7,8 százalékkal. A hatodik helyen a Boris Kollár vállalkozó vezette jobbközép irányultságú Család Vagyunk (Sme rodina) áll 7,5 százalékkal. A hetedik helyre jelenleg az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) futna be, a voksok 6,5 százalékával. A felmérésben a nyolcadik helyen a jelenleg parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) szerepel 5,1 százalékkal.

Az exit poll felmérések szerint sem a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista, sem pedig Bugár Béla szlovák-magyar vegyes pártja, a Most-Híd nem jutna be a pozsonyi törvényhozásba. Az MKÖ-nek a felmérésben 3,8 a Most-Híd pártnak pedig 2 százalékot mértek.

A parlamenti választás nem hivatalos végeredményei a hajnali órákban lehetnek ismertek, a hivatalos végeredményt vasárnap teszik közzé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!