Szlovák választások - Robert Fico visszautasította a cseh államfő lehetséges beavatkozását a kampányba

Külföld, 2023.09.25

Visszautasította Petr Pavel cseh államfőnek a szlovák választási kampányba történő lehetséges beavatkozását Robert Fico, a legerősebb szlovák ellenzéki párt elnöke hétfőn.

A korábbi többszörös szlovák miniszterelnök a Facebookon közzétett videójában Petr Pavel Egyesült Államokban tett kijelentésére reagált, amely szerint "bizonyos mértékig megzavarhatja" a kétoldalú kapcsolatokat, ha Robert Fico a hétvégi választások után visszatér a szlovák kormány élére. A cseh államfő - utalva az Ukrajnában zajló konfliktusra is - úgy vélekedett: ennek oka az, hogy ő és Fico "bizonyos alapvető dolgokra" másként tekintenek.

Robert Fico Facebook-bejegyzésben reagálva azt mondta: vissza kell utasítania a cseh elnök kijelentését, amennyiben az arra irányult, hogy nem helyénvaló módon arra figyelmeztesse a szlovákiai választókat, hogy ha az Irányra (Smer-SD) szavaznak, akkor az a cseh politikai vezetés részéről a cseh-szlovák kapcsolatok "jegeléséhez" vezet majd.

"Ha ez volt kijelentésének célja, akkor elfogadhatatlan módon beleavatkozik a szlovák választási kampányba, és ezt erőteljesen vissza kell utasítanom" - hangsúlyozta Robert Fico, megjegyezve: ő maga soha nem engedett meg magának hasonló kijelentéseket, mert tiszteletben tartja Csehország szuverenitását és belügyeit.

Fico leszögezte: a cseh államfő kijelentése semmit sem változtat az ő szuverén álláspontjukon, és azon sem, hogy a szlovákok nagyobb hányada nem Oroszországot tartja az ukrajnai háború fő felelősének, illetve ötven százalékuk biztonsági fenyegetésként tekint az Egyesült Államokra.

Kijelentette: az ukrajnai háborúról más a véleménye, mint a cseh államfőnek, ellenzi Ukrajna további felfegyverzését, mert a konfliktus folytatása csak további óriási veszteségekhez vezet emberéletekben, anélkül, hogy a megoldás közelebb kerülne, ezért a harcok azonnali leállítását és a tárgyalások megkezdését tartja helyénvalónak. Hozzátette: más kérdésekben is eltér a véleménye a cseh államfőétől, például abban, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat helytelennek tartja, mivel azok inkább sújtják Európát, mint Oroszországot, Ukrajna esetleges NATO-csatlakozására pedig a világbékét fenyegető kockázatként tekint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!