TV műsor

Szlovákiában előrehozott választások kiírását célzó népszavazást kezdeményez a legerősebb ellenzéki párt

Külföld, 2020.11.25

Előrehozott választások kiírását célzó népszavazást kezdeményez, és e célból a pozsonyi törvényhozás rendkívüli ülését indítványozza a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártja, az Irány- Szociáldemokrácia (Smer-SD) - jelentette be Robert Fico, a párt elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

Az Irány elnöke az indítványt Igor Matovic kormánya és a kormánykoalíció azon tevékenységével indokolta, amelyet az utóbbi hetekben-hónapokban lehetett tapasztalni.

A kormány "teljes káoszt hoz az állam vezetésébe" - jelentette ki Fico, utalva arra, hogy az utóbbi időben a kormány több tagja egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz az általuk hozott járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban. Fico kritikával illette a kormányt amiatt is, hogy szerinte leépíti a már bevezetett népjóléti intézkedéseket, de "milliárdokat ajándékoz a bankoknak". Példaként azt hozta fel, hogy a koalíció megszüntette az iskolásoknak járó ingyenes ebédeket, de közben megszüntette a banki különadót is. A kormány zsarolja az embereket, és megsérti az emberi jogokat - mondta Fico, utalva arra, hogy Igor Matovic kormánya újabb kötelező országos teszteléseket tervez a Covid-19 betegség terjedésének visszaszorítására. Fico az elmúlt napokban már jelezte, hogy az újabb tesztelések miatt - ha azokat kötelezővé teszi a kormány - az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szlovákiában az elmúlt hetekben - nem utolsósorban a járványellenes intézkedésekre reagálva - folyamatosan erősödik az Igor Matovic kormányát érő ellenzéki kritika. A legtöbb bírálat az idén tavaszig kormányzó Iránytól és annak elnökétől, Robert Ficótól származik, aki a napokban Matovic miniszterelnök és Ivan Korcok külügyminiszter "óriási hibájának és rövidlátásnak" nevezte, hogy Szlovákia a V4 országcsoport tagjaként "nem állt ki" Magyarország és Lengyelország mellett a Brüsszellel szembeni jogállamisági vitában.

A 150 fős pozsonyi törvényhozás szabályai szerint a most 30 képviselő által indítványozott rendkívüli ülést a házelnöknek záros határidőn belül össze kell hívnia. Az ugyanakkor kérdéses, hogy a rendkívüli ülést valóban megtartják-e, mert előfordulhat, hogy az alkotmányozó többséggel rendelkező kormánykoalíció nem fogadja el annak napirendi programját. Ennek lehetőségével kapcsolatban a legerősebb ellenzéki párt elnöke bejelentette: amennyiben a rendkívüli ülést nem tarthatják meg, illetve, ha a parlamentben nem kap többséget a népszavazás kiírása, akkor petíciót indítanak a népszavazás kiírásának céljából.

A vonatkozó szabályozások szerint népszavazást egyszerű többséggel indítványozhat a parlament, vagy azt egy legalább 350 ezer aláírással megtámogatott petíció benyújtása után írhatja ki az államfő. Szlovákia történetében eddig nyolcszor volt népszavazás, de ezek közül - a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt - csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt. Az Irány által most kezdeményezett esetleges népszavazáson arra lehetne igent vagy nemet mondani, hogy Szlovákiában 2021. június 30-ig rövidítsék le a jelenlegi törvényhozás mandátumát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!