Szlovákiában politikai témává vált egy tavaly Németországból elrabolt vietnami funkcionárius ügye

Külföld, 2018.08.06

Szlovákiában az elmúlt napokban erőteljes politikai témává vált egy tavaly Németországból elrabolt - hazájában korrupció miatt kétszeres életfogytiglanra ítélt - magas rangú vietnami funkcionárius ügye, aki sajtójelentések szerint a szlovák kormány egyik repülőgépén juthatott ki a schengeni övezetből.

Trinh Xuan Thanh-t - aki korábban egy vietnami állami építőipari vállalat vezetőjeként tevékenykedett - a német nyomozóhatóságok szerint tavaly júliusban Berlin belvárosában rabolták el. Vietnam szerint Thanh önszántából tért haza, hogy az igazságszolgáltatás elé álljon. A férfi korábban Németországban folyamodott menedékért, ahol családja is él.

Az ügy állítólagos szlovák száláról a múlt héten jelentetett meg cikket a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap, majd a liberális szlovák Dennik N napilap is. Azt állították, hogy a férfit a szlovák kormány egyik repülőgépén juttatták ki a schengeni övezetből, s a történtekről az akkori szlovák belügyminiszternek - a posztjáról az idén tavaszi szlovák belpolitikai válság idején távozott - Robert Kalináknak is tudomása volt. A szlovák lap állításait a volt belügyminiszter és a pozsonyi szaktárca jelenlegi vezetése is azonnal cáfolta, sületlenségek és hazugságok elegyének minősítve azokat.

A sajtó által kiemelt témaként kezelt ügy szinte azonnal erőteljes politikai témává dagadt, a pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja büntetőeljárást kezdett követelni a volt belügyminiszter ellen és Peter Pellegrini kormányfőt is lemondásra szólította fel, arra hivatkozva, hogy nem tesz semmit az ügyben.

Az esettel kapcsolatban hétfőn találkozott a három szlovák legfőbb közjogi méltóság, Andrej Kiska államfő, Andrej Danko parlamenti elnök és Peter Pellegrini kormányfő, illetve Jaromír Ciznár legfőbb ügyész. A találkozót a legfőbb ügyész kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy politikamentessé kell tenni az eset kivizsgálását annak függetlensége megőrzése érdekében.

A jelenlegi szlovák kormány politikai ellenlábasának számító államfő, aki a kormány teljes átalakításához vezető tavaszi belpolitikai válság idején is erőteljesen hallatta hangját, már a találkozó előtt úgy nyilatkozott, hogy elveszítette bizalmát Denisa Saková jelenlegi belügyminiszter iránt. Ezt azzal indokolta, hogy úgy érzi, a tárcavezető akadályozza a vietnami férfi elrablásának kivizsgálását. A miniszter - akit a sajtó a korábbi tárcavezető jobbkezének tart - még ez előtt jelentette be, hogy az ügy kivizsgálásának lezárásáig felfüggeszti tisztségéből a közjogi méltóságok védelmének biztosítását végző hivatal vezetőjét, akit a sajtó összefüggésbe hozott a történtekkel, valamint az ügyben indult vizsgálat lefolytathatósága céljából a hivatal munkatársait is felmenti hallgatási kötelezettségük alól.

Peter Pellegrini az államfővel tartott találkozója után közölte: kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a vietnami férfi elrablása kapcsán nyilvánosságra került információkat behatóan és mihamarabb megvizsgálja. Az államfő nyilatkozatára utalva ugyanakkor leszögezte: a vizsgálat eredményeinek ismerete nélkül arról beszélni, hogy valaki elveszítette a bizalmát valaki iránt, inkább politika, mint valóság. Hasonlóképpen vélekedett a szlovák legfőbb ügyész is, aki bírálta az államfő kijelentéseit és az ügyben vállalt szerepét, mondván: kijelentései politikai célúak, mert úgy tűnik, az államfő már most tudjam, mi történt, holott azzal még a vizsgálatot végző szervek sincsenek tisztában.

Az ügy kapcsán Robert Fico volt kormányfő, a legerősebb szlovák kormánypárt elnöke erőteljesen bírálta Andrej Kiska kijelentését és lemondásra szólította fel az államfőt, akit olyan ellenzéki politikusnak nevezett, akinek csak egy célja van: szétverni a jelenlegi kormányt. Hangsúlyozta: Kiska már tavasszal visszaélt a belpolitikai válságot okozó újságíró-gyilkosság ügyével, politikai célokra használva azt, s most ugyanezt teszi, ezért távoznia kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!