Szlovákiai választás - Robert Fico pártja vezet a leadott szavazatok 30 százalékos feldolgozottsága mellett, bejutásra áll a magyar párt

Külföld, 2023.10.01

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) vezet a megszerzett voksok 24,6 százalékával az előrehozott szlovák parlamenti választáson a leadott szavazatok 30,14 százalékos feldolgozottságánál. A felvidéki magyar párt, a Szövetség 5,8 százalékon áll, vagyis ugyancsak bejutna a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,7 százalékát az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg. A harmadik helyen a liberális Progresszív Szlovákia áll a már összeszámolt szavazatok 12,5 százalékával. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 8 párt jutna az új pozsonyi törvényhozásba.

A 30 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejutna még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8,9 százalék) , a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7,4 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,9 százalékkal, a felvidéki magyar párt, a Szövetség 5,8 százalékkal, valamint a nemzeti radikális Köztársaság (Republika) 5,3 százalékos eredménnyel.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 66 százalékon alakult, ami hasonló szám ahhoz, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!