TV műsor

SZNT: több aláírásra van szükség a nemzeti régiók védelmében

Külföld, 2020.01.16

A nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés aláírására buzdított a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Dabis Attila azt mondta: további támogatók kellenek, mivel eddig mindössze a szükséges aláírások 4,5 százaléka gyűlt össze.

Közölte: 2020. május 7-ig kell összegyűjteni egymillió aláírást legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kérdéssel. Az SZNT bízik abban, hogy szervezeti hálóján keresztül - a közeledő határidő ellenére - kellően sok embert tudnak megszólítani - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy az európai őshonos nemzetek megőrizhessék identitásukat, és erre célzott támogatást kapjanak az uniótól. A SZNT elérkezettnek látja az időt egy ilyen lépésre, hiszen a kezdeményezés létjogosultságát az is mutatja, hogy az UNESCO csak Európán belül 150 kihalófélben levő nyelvet jegyez - fűzte hozzá.

A kezdeményezést eddig a kisközösségek vitték a hátukon, nemrég pedig a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is beszállt az aláírásgyűjtésbe, amelyhez online, a www.nemzetiregiok.eu oldalon is lehet csatlakozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!