Szokatlan havazás bénította meg Kalifornia déli részét

Külföld, 2023.02.25

Havazás és esőzések, villámáradások okoztak fennakadásokat az Egyesült Államok nyugati államaiban, Los Angelesben három évtizede először adtak ki figyelmeztetést hófúvásra szombaton.

A Los Angeles körüli hegyvidék egyes részein másfél métert meghaladó a hóréteg vastagsága. Mountain High településen 205 centiméter havat mértek. Kalifornia észak-déli autópályájának hegyvidéki szakaszát az erős havazás és a jégréteg miatt lezárták.

A közeli Ventura megyében szombat reggelre villámáradás alakult ki az előző napon lehullott nagy mennyiségű eső nyomán, de komolyabb károkról nem érkezett jelentés. Pénteken Los Angelesben és környékén évtizedes napi csapadékrekordok dőltek meg.

Kalifornia északkeleti részén a Sierra Nevada hegységre lavinaveszély miatt adtak ki figyelmeztetést, miközben újabb havazást várnak a pénteken lehullott 60 centiméter után. Arizonában is szokatlanul erős havazás alakult ki a tél újabb viharában.

A középnyugati Michigan államban több százezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, miután a vezetékek a ráfagyott csapadék súlya alatt leszakadtak. A meteorológusok és a helyi áramszolgáltató az utóbbi évtizedek legsúlyosabb viharáról beszélnek, amelynek nyomán másfél centiméter vastag volt jégréteg.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok nyugati és középső részeit sújtó viharokban három ember halt meg, Michiganben egy tűzoltó vesztette életét egy leszakadt elektromos vezeték miatt, Minnesotában egy hókotró gázolt halálra egy gyalogost, míg az oregoni Portlandben egy ember halálát kihűlés okozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!