Szombaton szentelik újra a felújított székesegyházat Temesváron

Külföld, 2023.04.20

Egyházi és világi elöljárók jelenlétében szombaton szentelik újra a felújított temesvári Szent György-székesegyházat, a római katolikus egyház legjelentősebb bánsági templomát - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón az egyház képviselői.

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök leszögezte: az értékes műemléknek nem csak a római katolikus egyház a haszonélvezője, a temesváriak és a művészetszerető emberek találkozóhelye, felekezettől függetlenül. Emlékeztetett: a Temesvár jelképének számító dómot 2019 februárjában zárták be, miután európai uniós finanszírozást nyertek a felújítására, de a koronavírus-járvány miatt elhúzódtak a munkálatok.

Sorin Maxim, a nyugati regionális fejlesztési ügynökség igazgatója felidézte: másodjára dolgoztak együtt a temesvári püspökséggel, miután a máriaradnai kegytemplomot és ferences kolostort is uniós támogatással újították fel.

A temesvári beruházásnak két pillére volt: az épület tetőzetének, külső homlokzatának, belső tereinek a felújítása és a berendezés restaurálása. Az utóbbi munkát irányító Ioan Darida restaurátor szerint a konzerválás mellett a festett üvegablakok, szobrok, kegytárgyak esztétikai kinézetére is figyelni kellett, mivel az épület a barokk stílus bánsági műremeke. A legfőbb szempont az volt, hogy visszakapja eredeti kinézetét.

A székesegyházat pontifikális szentmisén szentelik meg szombaton, a szertartás főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa lesz. Az ünnepségen számos érsek, püspök és küldött vesz részt Románia római katolikus és görögkatolikus egyházmegyéiből és külföldről, valamint világi elöljárók is jelen lesznek.

A négy évig tartó felújítási munkálatok összértéke áfa nélkül 16 460 849 lej (1,25 milliárd forint) volt, ebből 342 000 lej volt az önrész, a többi pedig az uniós támogatás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!