Szövetségre lépett és a választások összevonásáról döntött a két román kormánypárt

Külföld, 2024.02.21

A stabilitás és a szélsőséges pártok visszaszorítása érdekében választási szövetségre lépett, valamint az európai parlamenti és önkormányzati választások összevonásáról döntött a jelenlegi román kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) - jelentette be szerdán Marcel Ciolacu (PSD) miniszterelnök és Nicolae Ciuca (PNL) szenátusi házelnök.

Miután a két párt vezetése jóváhagyta a választási összefogást, a pártelnökök közölték: a PNL és a PSD közös jelöltlistát állít az EP-választáson, de saját jelöltekkel indul a helyhatósági voksoláson. Egyelőre nem döntöttek arról, hogy közös jelöltet támogatnak-e a bukaresti főpolgármester-választáson.

A házelnök rámutatott: nem akarják központosítani a döntést a helyhatósági választások tekintetében, és olyan választási szövetséget ráerőltetni a helyi szervezeteikre, mint a - szintén a PSD és PNL által 2011-ben alakított, és a 2014-es elnökválasztás előtt felbomlott - Szociálliberális Unió (USL) idejében tették, mert az "nem működött". Nicolae Ciuca a két pártelnök közös sajtóértekezletén leszögezte: az általa vezetett történelmi párt nem adja fel identitását, hanem felelőssége tudatában, az ország stabilitását és biztonságát a "kicsinyes egyéni büszkeségek" elé helyezve lép választási szövetségre a PSD-vel.

Marcel Ciolacu kifejtette: a legnagyobb érdeklődés mindig az önkormányzati választásokat övezi, és az, hogy ezeket egyszerre rendezik meg a június 9-án tartandó EP-választással, szerinte nem sérti, hanem "a képviselet legitimitásának növelése révén" erősíti a demokráciát. Hozzátette: a szélsőséges irányzatok előretörésével egyetlen párt sem tud egymaga harcba szállni, ehhez a felelős politikai erők összefogására van szükség.

A szociáldemokrata miniszterelnök felidézte, hogy Románia európai uniós és NATO-csatlakozása idején is össze tudtak fogni a demokratikus pártok a nemzeti cél érdekében. Rámutatott: most is összefogásra van szükség ahhoz, hogy Románia elérje két fontos célkitűzését: még idén teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek, 2025-ben pedig csatlakozhasson a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

Marcel Ciolacu közölte: előrehozzák szeptemberre az elnökválasztást is, a parlamenti választás azonban marad decemberben. Arra a kérdésre, hogy miért akarják korábban megrendezni az elnökválasztást, olyan körülmények között, amikor - a második mandátumát töltő és újabb ciklusra nem választható - Klaus Iohannis államfő csak december végén adja át hivatalát, a szociáldemokrata miniszterelnök azt mondta: "civilizált", előre eltervezett menetrend szerint lebonyolított mandátumátadást akarnak lehetővé tenni.

A több mint egyórás sajtóértekezleten a két pártelnök kitérő választ adott azokra a kérdésekre, amelyek azt tudakolták: kiterjed-e a PSD és PNL választási szövetsége a választási év folytatására, közös jelöltlistával indulnak-e a decemberi parlamenti választásokon, és lehetségesnek tartják-e, hogy közös államfőjelöltet indítsanak. Azt ígérték: a helyhatósági választások után válaszolnak ezekre a kérdésekre, döntésüket pedig a választói megmérettetés eredményétől teszik függővé.

A Digi 24 televízió által megszólaltatott román politikai elemzők egyetértenek abban, hogy a választások összevonása a jól kiépített szervezeti hálóval és sok polgármesterrel rendelkező nagy pártoknak kedvez, amennyiben az újrázásban érdekelt polgármestereiknek sikerül mozgósítani a párt választóit. A magasabb részvételtől a PSD és PNL a kisebb, de elkötelezett szavazóbázissal rendelkező pártok - köztük a többi párt által szélsőségesnek minősített, a felmérésekben 20 százalék körüli népszerűséggel szereplő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a 8 százalékra taksált, újonnan alakult SOS Romania - parlamenti súlyának visszaszorítását reméli.

Marcel Ciolacu azonban elutasította azt az újságírói felvetést, hogy a PNL és a PSD az AUR ellen szövetkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!