Sztrájkba léptek az Egyesült Államok második legnagyobb iskolakörzetének alkalmazottai Los Angelesben

Külföld, 2023.03.21

Los Angelesben több tízezer iskolai alkalmazott háromnapos sztrájkot kezdett kedden, béremelést és a munkaterhek csökkentését követelve. Ez az Egyesült Államok második legnagyobb iskolai körzete mintegy félmillió diákkal.

A munkabeszüntetést egy iskolai alkalmazottakat tömörítő, 30 ezres tagságú szakszervezet kezdeményezte, miután megakadtak a tárgyalások a Los Angeles-i Egyesített Iskolakörzettel a munkaszerződésekről. A szakszervezet többek között tanári segítőszemélyzetet, buszsofőröket, iskolai gondnokokat és étkezdei dolgozókat tömörít.

A sztrájkkal 30 százalékos béremelést követelnek. A szakszervezet azzal érvel, hogy dolgozóik átlagosan évente mintegy 25 ezer dollárt keresnek, ami jóval az országos átlag alatt van, sokan a szegénységi szint alatt élnek, miközben meg kell küzdeniük a magas inflációval és az emelkedő lakhatási költségekkel.

A sztrájkolókat szolidaritásáról biztosította a 35 ezer tagot tömörítő, Los Angeles-i Egyesült Tanárok nevű szakszervezet, amelynek elnöke, Cecily Myart-Cruz úgy nyilatkozott, hogy nem nézhetik szó nélkül a legalacsonyabban fizetett munkatársaikkal szembeni odafigyelés hiányát, valamint a rossz bánásmódot az iskolakörzet részéről. A tanárok saját béreik mintegy 20 százalékos emelését követelik két év alatt.

Az iskolakörzetet vezető főfelügyelő, Alberto M. Carvalho azzal vádolta a szakszervezetet, hogy elutasítja a további egyeztetéseket, és közölte, hogy a tárgyalásokon egy többéves program keretében 20 százalékos béremelést és az egyéb juttatások 3 százalékos emelését ajánlották fel.

Az iskolakörzet fenntartója a szülők terheinek csökkentése érdekében a háromnapos sztrájk idejére az intézmények egy részében biztosítja a felügyeletet, emellett több tucat könyvtárat, parkot és egyéb létesítményt jelöltek ki, ahol a gyerekek eltölthetik az iskolanapot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!