Szudáni válság - Az Egyesült Államok szankcióval sújtja a konfliktusban résztvevő szereplőket

Külföld, 2023.06.01

Szankcióval sújtott az Egyesült Államok a szudáni fegyveres konfliktus szításában résztvevő, közelebbről meg nem nevezett személyeket - jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója csütörtökön.

Jake Sullivan közleménye szerint gazdasági jellegű büntetőintézkedésekről és vízumkorlátozásokról van szó olyan szereplők ellen, akik felelőssé tehetők az erőszakért. Az érintettek pontos köre a közleményben nem szerepel.

A nemzetbiztonsági tanácsadó közleménye szerint az Egyesült Államok mindent elkövet annak érdekében, hogy az áprilisban kitört fegyveres konfliktus ne váljon egy újabb elhúzódó háborús helyzetté, de hangsúlyozza, hogy mélyülő aggodalomra ad okot az, hogy a Szudáni Fegyveres Erők és a Gyorreagálású Támogató Erők nem tartották magukat a korábban megkötött tűzszünethez. A fehér házi értékelés szerint a "vérontás mértéke és kiterjedtsége különösen Kartúmban és Dárfúrban megdöbbentő".

Joe Biden május 4-én elnöki rendeletben hatalmazta fel az amerikai kormányzati szervezeteket arra, hogy mérlegeléstől függően és szükség esetén hozzanak büntetőintézkedéseket a szudáni konfliktusban érintettek ellen.

Szerdán az amerikai külügyminisztérium Szudánban működő amerikai vállalkozások és üzleti érdekeltségek számára új útmutatót tett közzé, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a szudáni fegyveres konfliktusban szembenálló felekkel közvetlen, vagy közvetett üzleti kapcsolat során fokozott körültekintéssel járjanak el emberi jogi szempontokat tekintve, valamint tartsák szem előtt azt, hogy tevékenységükkel hozzájárulhatnak a konfliktus elhúzódásához és korrupciós cselekményekhez, valamint Szudán stabilitásának további gyengítéséhez. A külügyminisztérium szintén fokozott körültekintésre és a nemzetközi szerződések maximális betartására szólította fel a Szudánban aranybányászattal, -feldolgozással, vagy -exporttal foglalkozó vállalkozások figyelmét.

A Szudáni Fegyveres Erők szerdán bejelentette, hogy megszakítja a fegyverszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalásokat, amelyek a szaúd-arábiai Dzsiddában zajlottak.

A hivatalos adatok szerint a rivális katonai csoportok, a Szudáni Fegyveres Erők és a Gyorsreagálású Támogató Erők közötti harcoknak május végéig 750 halálos áldozata volt, de a becslések szerint ténylegesen ennél jóval többen vesztették életüket a konfliktus eddig eltelt másfél hónapja során.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!