Szudáni válság - Franciaország bezárta a nagykövetségét Kartúmban

Külföld, 2023.04.24

Franciaország bezárta a kartúmi nagykövetségét - jelentette be hétfőn a francia külügyminisztérium, jelezve azt, hogy a diplomáciai képviselet többé nem szolgál "gyűjtőpontként" azok számára, akik a harcok elől próbálnak menekülni a szudáni fővárosból.

"Franciaország nagykövetsége újabb intézkedésig bezárt Szudánban. Nem szolgál többet gyűjtőpontként azok számára, akik el kívánják hagyni Kartúmot. A nagykövetség Párizsból folytatja a tevékenységét a nagykövet irányításával" - írta közleményében a külügyi szóvivő.

Franciaország más országokhoz hasonlóan csaknem négyszáz francia és más állampolgárt evakuált vasárnap óta Szudánból, többszöri légi fordulóval Kartúm és Dzsibuti között.

"Ezekkel a rotációkkal 388 ember, köztük francia állampolgárokat, és más országból is jelentős számú állampolgárokat, mindenekelőtt európaiakat (németeket, osztrákokat, dánokat, finneket, görögöket, magyarokat, olaszokat, íreket, hollandokat, románokat, briteket, svédeket, svájciakat), valamint afrikaiakat (Dél-Afrikai Köztársaság, Burundi, Etiópia, Lesotho, Marokkó, Namíbia, Niger, Uganda, Dél-Szudán)), amerikai és kanadai állampolgárokat, és ázsiaiakat (India, Japán, Fülöp-szigetek) evakuáltunk" - írta a tárca közleményében.

Párizs "továbbra is elkötelezett a tűzszünet megkönnyítésében és a politikai átmenet folyamatának újrakezdésében Szudánban" - hangsúlyozta a külügyminisztérium, jelezve, hogy teljes körűen támogatja "a koordinációs folyamatot az Afrikai Unió, a Kormányközi Fejlesztési Hatóság, az Arab Liga, az Európai Unió és az ENSZ égisze alatt".

A közlemény "valamennyi felet felszólít a harcok beszüntetésére, a humanitárius lépések lehetővé tételére, a civil lakosság megkímélésére és a visszatérésre a politikai párbeszédhez". A kelet-afrikai országban két héttel ezelőtt robbant ki véres konfliktus félkatonai egységek és az ország hadserege között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!