Tajvan emberrablással vádolja Pekinget

Külföld, 2016.04.11

Tajpej "emberrablással" vádolja Pekinget és indulatosan reagált arra, hogy egy Kenyában csalással vádolt, majd bizonyíték híján felmentett csoport nyolc tajvani tagját Nairobiból - állítólag Peking nyomására - Tajvan helyett a kínai szárazföldre szállították egy utasszállító repülőgéppel.

A múlt hét péntekén bírósági végzéssel felmentett és szabadlábra helyezett, egyébként 2014 decembere óta a kenyai hatóságok fogságában lévő 37 fős csoportból 23 volt tajvani és 14-en érkeztek a népi Kínából.

A bűnüldöző szervek gyanúja szerint a csoport tagjai műszaki berendezéseikkel zavart tudtak okozni az ország távközlési rendszerében, hozzájutottak bankszámlák adataihoz és a helyi M-Pesa elnevezésű mobiltelefon alapú pénzküldő szolgáltatás hálózatához.

Sajtóértesülések szerint a szabadon engedettek közül nyolc tajvanit, amikor az útlevekért mentek a rendőrségre a kenyai hatóságok emberei ismét elfogtak és erőszakkal feltették őket a China Southern légitársaság menetrend szerinti járatára.

Tajvanon a külügyi tárca a tajvaniak "törvénytelen elrablását" "civilizálatlan" cselekménynek nevezte, amellyel súlyosan megsértették az érintettek alapvető emberi jogait. A határozott hangú tiltakozás mellett követelték valamennyiük azonnali Tajvanra küldését, egyben a még Kenyában tartózkodó 15 ember szabadon engedését.

A jelenleg hivatalban lévő elnök, Ma Jing-csiu szerint a kínai fél megsértette a tisztességes eljárás elveit. Arra utasította az igazságügyi tárcát és a szárazföldi Kínával történő kapcsolattartásért felelős Tanácsot, hogy járjon el az ügyben és érje el a tajvaniak azonnali kiadását. A tajvani törvényhozók a helyi parlament tájékoztatását kérték az ügy fejleményeiről.

Pekingben a tajvani kapcsolatokért felelős iroda és a külügyminisztérium azt közölték, hogy a történtek pontos tisztázása folyamatban van.

Tajvan 1949, a kínai polgárháború befejezése óta de facto önálló államként működik, miközben Peking és a Kínai Népköztársaságot elismerő országok Tajvant Kína részének tekintik. A Kínai Kommunista Párt és a mindenkori pekingi vezetés fontos távlati célja az ország jövőbeni békés újraegyesítése.

Az idén megválasztott, májusban hivatalba lépő új tajvani elnök azonban a függetlenség párti Demokratikus Haladás Párt vezetője és ugyanez a párt szerzett többséget a törvényhozásban is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!