Támogatásukról biztosították Moldovát a bukaresti adományozói konferencia szervezői

Külföld, 2022.07.15

Támogatásukról biztosították az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeitől sújtott Moldovát pénteken a volt szovjet tagköztársaság javára rendezett második nemzetközi adományozói konferencia szervezői pénteken Bukarestben.

A román-német-francia kezdeményezésű támogatói értekezlet házigazdájaként Bogdan Aurescu román külügyminiszter kifejtette: nem tudni, meddig kell még szenvednie az ukrán népnek azért, hogy megvédhesse önrendelkezési jogát, de a háború pusztító hatásai nem állnak meg az ukrán határoknál. Különösen igaz ez a szomszédos Moldovára, amely már a háború előtt is súlyos energiaválsággal küzdött: az országot kritikus helyzetbe hozta az ukrán menekültek áradata, az ellátási és kiviteli útvonalak elvesztése, az energiaárak robbanásszerű emelkedése, ezért égető szüksége van a külföldi segítségre - érvelt a román diplomácia vezetője.

"Moldovát nem hagyjuk magára" - erősítette meg Annalena Baerbock német külügyminiszter is a bukaresti konferencián, bejelentve, hogy országa újabb 77 millió eurós segélycsomagot ajánlott fel Moldovának.

A német külügyminiszter kifejtette: az energia alapvető stratégiai kérdés, a drágulás pedig egyeseknek elviselhetetlen szintre emelkedett. Azok is megérzik a háromszoros drágulást, akik jövedelmük két százalékát költötték eddig az energiaszámlák kifizetése, de azokban a háztarásokban, ahol a jövedelem 15 százalékát rezsire megy, az ilyen mértékű drágulás elviselhetetlen.

Baerbock szerint minden uniós tagország készül az energiaválságra, de fontos, hogy az EU egységesen is felkészüljön.
Ilyen értelemben szerinte életbevágó a Európai Bizottság kötelezettségvállalása a téli időszak energiaellátásának biztosítására. Megjegyezte: a klímaválság pozitív hozadéka, hogy valószínűleg nem lesz három hónapig -20 fokos hőmérséklet Európában.

Az újabb adományozói konferencián a G7-ek, az EU és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) több mint 30 országa együttesen mintegy 600 millió eurós felajánlást tett.

Az áprilisban tartott berlini konferencián 659,5 millió eurós felajánlás érkezett - adományok, kölcsönök formájában - Moldova javára, ugyanakkor 12 ezer, Moldovában tartózkodó ukrajnai menekült átvételét is vállalták a résztvevők. Románia 10 millió eurót ajánlott fel, a már korábban meghirdetett támogatási programokon kívül.

A román külügyminisztérium közleménye szerint a kezdeményezők munkacsoportok megalakításával is támogatják az európai uniós integrációra törekvő, immár tagjelölt Moldova reformfolyamatait a menekültkérdés rendezése, a korrupció elleni közdelem, az energiabiztonság, a gazdasági rugalmasság és a határvédelem terén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!