Tavaly is csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Németországban

Külföld, 2021.04.15

Tavaly is csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Németországban, a felderítési arány pedig minden korábbinál magasabbra emelkedett a szövetségi belügyminisztérium csütörtökön Berlinben bemutatott bűnügyi statisztikája szerint.

Németországban 2020-ban 5 310 621 bűncselekményt regisztráltak, ami 2,3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és egymillió esettel kevesebb, mint öt éve. Ez "kimondottan kedvező fejlemény", azért is, mert az utóbbi fél évtizedben jelentősen emelkedett a lakosság száma - mondta Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter.

Mint mondta, a rendvédelmi szervek "kitűnő" munkáját mutatja az is, hogy történelmi csúcsra, 58,4 százalékra emelkedett a felderítési arány.

Németország egyes ellenzéki állításokkal szemben nem mond csődöt a belbiztonság területén, éppen ellenkezőleg, "biztonságos ország", és "erős, szabadelvű jogállam". Ez "jó hír, és ezekben a nehéz időkben legyen szabad jó hírekről is beszélni és beszámolni" - tette hozzá Thomas Strobl baden-württembergi belügyminiszter, a tartományi belügyminiszterek egyeztető testülete, a belügyminiszteri konferencia (IMK) soros elnöke.

Horst Seehofer kifejtette, hogy jelentősen - éves összevetésben legalább 5 százalékkal - csökkent egyebek mellett a zsarolásos bűncselekmények, az idegenrendészeti jogsértések, a rablások és a lopások száma.

Ugyanakkor a koronavírus-világjárvány révén egy sor bűncselekménytípus gyakrabban fordult elő tavaly. Különösen aggasztó a kapcsolaton vagy családon belüli erőszak erősödése. Ez nemcsak a regisztrált esetek számának emelkedésében mutatkozik meg, hanem a telefonos segélyszolgálatok ügyfélforgalmának növekedésében is - emelte ki a szövetségi belügyminiszter.

A többi között arról is szólt, hogy számottevően növekedett a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma - a 2019-ben regisztrált 13 670-ról 6,8 százalékkal 14 594-re -, és a gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmények száma - a 2019-ben nyilvántartásba vett 12 262-ről 53 százalékkal 18 761-re -, bár az utóbbi fejlemény főként annak tulajdonítható, hogy a német hatóságok elindultak a problémára szakosodott legnagyobb amerikai civil szervezet, az eltűnt és kizsákmányolt gyermekek után kutató központ - National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) - által feltárt bűncselekmények Németországba vezető nyomain.

Az országos bűnözési és bűnüldözési statisztika (PKS) szerint a regisztrált bűncselekményekkel kapcsolatban 1 969 617 gyanúsítottat azonosítottak, ami 2,5 százalékos csökkenés éves szinten.

A gyanúsítottak túlnyomó többsége, csaknem másfél millió ember férfi, a nők száma félmillió alatt volt 2020-ban. A regisztrált bűncselekményekkel kapcsolatban 1 011 462 sértettet, áldozatot azonosítottak, körükben nagyjából 60-40 százalék a férfiak és a nők aránya.

A gyanúsítottak között 663 199 külföldi állampolgár volt, ez 5,2 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 699 261-hez képest és a legalacsonyabb érték 2014 óta. A külföldiek aránya a gyanúsítottak körében 33,7 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 34,6 százalékról.

A gyanúsítottak között a kriminalisztikai statisztika módszertanában úgynevezett bevándorlóként besorolt személyek - menedékkérők vagy más menekültügyi jogállás révén Németországban tartózkodó külföldiek - száma 238 828 volt 2020-ben, ami 11,4 százalékos csökkenés az előző évi 269 415-höz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!