Távozik posztjáról a rendfenntartási módszerei miatt rendszeresen bírált párizsi prefektus

Külföld, 2022.07.11

Távozik posztjáról Didier Lallement, a párizsi rendőrség vezetője, aki elismerte az általa vezetett testület felelősségét a labdarúgó Bajnokok Ligája Párizsban rendezett, május 28-i döntője előtti kialakult káoszban. A rendfenntartási módszerei miatt korábban is bírált prefektust a július 20-i kormányülésen mentik fel - értesült hétfőn a France Info közrádió és a Le Monde című napilap.

Didier Lallement-t 2019 márciusában nevezte ki az akkori belügyminiszter párizsi prefektusnak Michel Delpuech helyére a kormányellenes sárgamellényes mozgalom tüntetéseit követő rendbontások megfékezésére. Didier Lallement elődjénél jóval keményebben lépett fel a tüntetőkkel szemben, provokatív nyilatkozatai pedig gyakran polémiát váltottak ki a közéletben. A koronavírus-járvány kezdetén például azt állította, hogy azok kerültek intenzív osztályra, akik nem tartották be az általános kijárási tilalmat.

A prefektus múlt augusztusban elérte a rendőrségen dolgozók számára meghatározott 65 éves nyugdíjkorhatárt, de mandátumát két évvel meghosszabbította a belügyminiszter egy rendkívüli intézkedéssel.

Június 9-én Didier Lallement a szenátusi meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája Párizsban rendezett, május 28-i döntője előtti rendfenntartás kudarcot vallott, s ezzel elismerte a rendőrök felelősségét a kialakult káoszban. A prefektus ugyanakkor megerősítette, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz.

"Ez, természetesen, kudarc" - mondta Didier Lallement a felsőház vizsgálóbizottsága előtt, "lökdösődésről és bántalmazott emberekről" beszélve, s azt is megjegyezte, hogy mindez negatív képet festett Franciaországról, ami a prefektust személyesen is megviselte.

Szavai szerint "teljesen felvállalta", hogy tőle származik az a kormányzati álláspont, miszerint 30 és 40 ezer közé tehető azon szurkolók száma, akik érvényes jegy nélkül érkeztek a Stade de France stadion elé, jóllehet "azt soha nem állította, hogy a szám teljesen pontos".

A francia kormány által közölt számokat Franciaországban és Nagy-Britanniában is vitatta a sajtó.

A belügyminiszter szankciókat is kezdeményezett a prefektusnál két rendőr ellen, aki szerinte szabályellenesen használt könnygázt a szurkolók ellen, a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN is vizsgálatot indított.

Didier Lallement úgy vélte, hogy a könnygáz bevetése volt "az egyetlen rendőri eszköz a tömeg visszaszorítására". Elnézést kért "a jó szándékkal érkezett emberektől", akik szenvedtek a könnygáztól, de szerinte a rendfenntartás doktrínáját nem lehet megkérdőjelezni.

A párizsi arénában rendezett Real Madrid-Liverpool FC finálé csak több mint félórás csúszással kezdődhetett el, miután a beléptetésnél tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére.

Rendőrségi források az AFP hírügynökségnek elmondták: Didier Lallement már a BL-döntő fiaskója előtt jelezte, hogy nyugdíjazása előtt még szeretne visszatérni a számvevőszékhez, ahol korábban dolgozott. Múlt szerdán egészségügyi problémákra hivatkozva nem jelent meg a párizsi közgyűlésben az aktuális kérdések vitáján, amelyen pedig rendszeresen részt szokott venni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!