Terrorizmus - A német hatóságok 9 iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg a 2016-os berlini merénylet óta

Terrorizmus, 2019.12.22

A német biztonsági szervek kilenc iszlamista indíttatású terrortámadást akadályoztak meg a legutóbbi nagyszabású merénylet, a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett tömeges gázolás óta, ebből kettőt az idén novemberben - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai alapján.

A merényletkísérletek gyakoriságának növekedése összefüggésben állhat a magát Iszám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet volt vezetője, Bakr al-Bagdadi halálával - mondta a Welt a Sonntagnak a BKA iszlamista terrorizmussal foglalkozó részlegének vezetője, Sven Kurenbach.

A világ legveszélyesebb terroristájaként számon tartott al-Bagdadi az amerikai hadsereg egy különleges egységének októberben Szíriában végrehajtott rajtaütése közben felrobbantotta magát, mielőtt a katonák elfoghatták volna.

Halála miatt radikális iszlamista körökben egyre erőteljesebben buzdítanak a nyugati világban elkövetendő merényletekre - mondta a BKA részlegvezetője. Kifejtette, hogy a trend az "egyszerű elkövetési eszközök" alkalmazása felé mutat, így például a lőfegyvereknek kevéssé volt szerepe azokban a merénylettervekben, amelyeket az utóbbi időszakban lepleztek le.

A BKA - a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv - elnöke, Holger Münch egy október végén tett nyilatkozatában még arról beszélt, hogy a 2016 decemberi berlini támadás óta hét iszlamista merényletet akadályoztak meg. Alig három héttel később, november 12-én Offenbachban csaknem 170 rendőr mozgósításával elfogtak három férfit - két török és egy macedón származású német állampolgárt - , akiket terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

Egy héttel később, november 19-én Berlinben egy szíriai férfit fogtak el, őt ugyancsak iszlamista indíttatású terrortámadás tervezésével gyanúsítják.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy "biztonsági szerveink kiváló munkát végeznek, a nap 24 órájában, a hét minden napján" - nyilatkozott Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a Welt am Sonntagnak. Hozzátette, hogy az utóbbi években folyamatosan fejlesztették a hatóságokat. Ezt a munkát folytatni kell, a következő lépésben meg kell adni a kellő felhatalmazást a hatóságoknak arra, hogy az online, digitális kommunikáció világában is ártalmatlaníthassák a merényletre készülőket - mondta a miniszter.

Berlinben 2016. december 19-én történt iszlamista terrortámadás. Az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt, aki egy elrabolt kamionnal belehajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Breitscheid téren felállított karácsonyi vásáron szórakozó tömegbe. A támadásban 12 ember meghalt, csaknem 100 megsebesült. Az IA nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista a merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Ugyanezt a vásárt szombat este két gyanúsan viselkedő férfi miatt kiürítették és átfésülték. A 350 rendőr mozgósításával végrehajtott műveletben nem találtak veszélyre utaló jeleket. A gyanúsnak tartott két férfit igazoltatták, majd elengedték. Az akció elején arra gyanakodtak, hogy egyikük körözött iszlamista lehet. Végül kiderült, hogy névhasonlóság miatt félreértés történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!