Terrorizmus - Szélsőjobboldali terroristákat ítéltek el Németországban

Külföld, 2020.03.24

Több éves szabadságvesztésre ítélték kedden Németországban egy szélsőjobboldali terrorista csoport több tagját.

A nyolc férfira két év három hónap és öt év hat hónap közötti büntetést szabott ki a Drezdában működő Szászország tartományi felsőbíróság. Egyiküket terrorista szervezet létrehozása és terrorszervezetben viselt tagság miatt, a többieket a szervezetben viselt tagság miatt ítélték el. Öten garázdaság és súlyos testi sértésért is kaptak büntetést.

Az ítélet nagyjából megfelel a szövetségi legfőbb ügyészség indítványának, amely három év és öt év hat hónap közötti szabadságvesztést irányzott elő.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a vádlottak a Forradalom Chemnitz (Revolution Chemnitz) elnevezésű szélsőjobboldali szerveződésben tevékenykedtek. Céljuk a demokratikus jogállam felszámolása volt. Azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre "külföldiek és politikailag másként gondolkodók" ellen.

A csoport öt tagja 2018. szeptember 14-én más elkövetőkkel együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben. Az akció a felkészülést szolgálta egy október 3-ára - a német nemzeti ünnepre - tervezett nagyobb szabású műveletre.

A szászországi nagyvárosban akkoriban igen erős volt a fesztültség. Augusztus végén megkéseltek három német állampolgárt, egyikük belehalt sérüléseibe. A hatóságok szerint a bűncselekményeket az országba menedékkérőként érkezett külföldiek, egy szíriai és egy iraki állampolgár követte el. A szíriai férfit elfogták, 2019-ben kilenc év hat hónap szabadságvesztésre ítélték.

Az eset demonstrációk sorozatához vezetett 2018 augusztusában és szeptemberében. A tüntetéseken számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali nézeteinek tulajdonítanak. Ebben a környezetben érlelődött meg helyi szélsőjobboldali körökben a Forradalom Chemnitz megalapítása. A csoport tagjait 2018 októberében fogták el, perük 2019 szeptemberében kezdődött.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a pert azért nem szakították meg a korornavírus-járvány miatt, mert tíz napnál hosszabb felfüggesztés esetén újra kellett volna kezdeni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!