Terrorpropaganda címén börtönre ítélték, egyúttal szabadon engedték a török orvosi kamara elnökét

Külföld, 2023.01.11

Terrorpropaganda címén 2 év 8 hónap és 15 nap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán egy isztambuli bíróság a Török Orvosok Egyesülete (TTB) elnökét, Sebnem Korur Fincancit, akinek egyúttal a szabadlábra helyezését is elrendelte - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint Fincancit 2022. október 27-én tartóztatták le, miután azt állította, hogy a török hadsereg vegyifegyvert vetett be Észak-Irakban, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen hajt végre műveleteket.

Fincanci a PKK-hoz köthető Medya Haber televíziós csatornának adott interjújában tette a kijelentést.

A török védelmi minisztérium akkoriban azt közölte, hogy a haderő nem tart készleten vegyifegyvert.

Sebnem Korur Fincanci a szerdai ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán koncepciós pernek nevezte az eljárást, amely szerinte a TTB és a demokratikus elvek lerombolását célozza.

Fincanci ügyvédje, Meric Eyüboglu, a tárgyalás után azt nyilatkozta, hogy "büntetést is kiróttak, de a szabadlábra helyezésnek nagyon örültünk, meglepetés volt". "Egyáltalán nem számítottunk rá, ezért nagyon boldogok vagyunk" - tette hozzá.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot a törökországi kurd kisebbség függetlenségéért, és bár főként a kurdok lakta Délkelet-Törökországban tevékeny, főhadiszállása az észak-iraki hegyekben található.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!