Texas államban az egy évvel ezelőtti iskolai lövöldözés áldozataira emlékeztek

Külföld, 2023.05.24

A Texas állambeli Uvalde városban 21 harangütéssel emlékeztek szerdán délben az egy évvel ezelőtti iskolai lövöldözés 21 áldozatára.

Texas állam legtöbb halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözésében 19 kisdiák halt meg, 9 és 11 év közötti gyerekek, valamint két tanár. A tizenéves elkövetőt rendőrök lelőtték.

Az eset körülményeiről szóló vizsgálat máig tart, amely arra keresi a választ, hogy a különböző bűnüldöző szervektől kiérkező rendőrök, összesen csaknem 400 fegyveres, miért várt 77 percet, hogy beavatkozzon az egyik osztályterembe diákokkal együtt bezárkózó tettessel szemben.

A véres események nyomán ugyanakkor több rendőri vezető távozott pozíciójából, volt akit leváltottak, és volt, aki önként lemondott hivataláról.

Texas állam közigazgatásának közbiztonságért felelős vezetője a késlekedésért az iskolai rendőrség vezetőjét hibáztatta, akit később le is váltottak. Ugyanakkor többen az állami vezető távozását is követelték, aminek Steve McGraw ezredes nem tett eleget.

Uvalde 15 ezer lakosú kisváros Texas állam déli részén.

Az évfordulón az áldozatok emléke előtti tisztelgés jeleként a kormányzó utasítására Texas állam középületein félárbócra eresztették a nemzeti zászlót.

Tavaly júniusban, részben az Uvalde-i Robb Általános iskolában történt lövöldözés nyomán Joe Biden elnöki rendeletet hozott a fegyvervásárlás szabályainak szigorításáról, ami a fiatalkorú vásárlók esetében alaposabb háttérellenőrzést írt elő, valamint több forrást biztosított a mentális betegségek kezelésére és az iskolák biztonságának fokozására.

A fegyvertartás szabályainak további szigorítása azóta is napirenden van az Egyesült Államokban, és komoly politikai viták tárgya a demokraták, valamint az általuk vezetett Fehér Ház és a republikánusok között, akik az amerikai alkotmány adta szabadságra hivatkozva nem támogatják a fegyvertartáshoz fűződő jogok jelentősebb szűkítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!