Texasban átmenetileg helyén maradhat a migránsok feltartóztatására kialakított úszó kerítés

Külföld, 2023.09.08

Ideiglenesen helyén maradhat a Rio Grande folyón létesített, nagyméretű bójákból álló úszó akadálysor, amellyel az illegális határátlépéseket próbálja akadályozni Texas állam - erről döntött az amerikai szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön, felfüggesztve az egy nappal korábban hozott bírósági határozat végrehajtását.

Az Eagle Pass határváros térségében nyáron kialakított, úszó kerítésként funkcionáló bójasor eltávolítását szerdán egy austini szövetségi bíró rendelte el arra hivatkozva, hogy veszélyezteti a migránsok biztonságát, kockára teszi az amerikai-mexikói kapcsolatokat, és akadályozza a Rio Grande határfolyón a hajóközlekedést.

A bíró szerdai határozata értelmében Texas állam hatóságainak a jövő hétig a folyómeder közepéről a folyó texasi partjának közelébe kellett volna áthelyezniük az akadályokat.

Greg Abbott Texas kormányzója szerdán közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen. A szövetségi állam a fellebbezési bíróság előtt azzal érvelt, hogy a mintegy 300 méter hosszúságú bójasor a Mexikó felől törvénytelenül átlépni szándékozókat a legális határátkelő felé tereli, és nincsenek információk arra, hogy bárkinek az életét veszélyeztette volna.

A New Orleansban működő szövetségi fellebbezési bíróságon született határozat értelmében a folyami kerítés a további jogviták lezárásáig maradhat eredeti helyén.

Texas állam saját hatáskörben, több eszközzel próbálja csökkenteni az illegális határátlépések számát, ezek közé tartozik az úszó akadálysor. A Rio Grande folyó 2000 kilométeren keresztül képezi az Egyesült Államok és Mexikó határát. A helyenként rendkívül sekély folyón az Egyesült Államokba tartó bevándorlók könnyen átgyalogolnak, Eagle Pass pedig az egyik legnépszerűbb pont a folyami átkelésre, ahol tavaly október eleje óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok.

Az Egyesült Államok déli határszakaszán, Mexikó felől idén július végéig, a 2023-as pénzügyi év első 10 hónapjában 1,973 millió embert regisztráltak a hatóságok. A májusban bevezetett jogszabályváltozás nyomán a migránsok havi száma júniusban átmenetileg 144 ezerre csökkent, a szövetségi határvédelem adatai szerint azonban júliusban ismét meghaladta a 180 ezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!