TV műsor

The Washington Post: Több mint kétmillió fegyvert adtak el januárban az Egyesült Államokban

Külföld, 2021.02.04

Több mint kétmillió fegyvert adtak el januárban az Egyesült Államokban, amely 80 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest - áll a The Washington Post című napilap elemzésében, amelyet a szövetségi fegyvertartási adatbázis alapján készítettek.

A cikk szerint a kiugró növekedés - amely az eddigi statisztikák között a második legnagyobb - egyrészt a január 6-i capitoliumi ostromnak, másrészt az új adminisztráció által beígért szigorúbb fegyvertartási szabályoknak köszönhető.

Egy 27 éves - neve elhallgatását kérő - floridai lakos a lapnak elmondta, hogy nemrégiben egy sportboltba látogatott el azzal a szándékkal, hogy 9 milliméteres lőszert vegyen. Az eladó kinevette, mondván, hogy nincs lőszere, és lőfegyverből is mindössze hat darab maradt készleten.

Az adatok szerint a lőfegyverek és lőszerek értékesítése ugyanakkor hónapok óta növekszik. A vásárlási hullám a 2020-ban rögzített rekord ütemnek felel meg, amikor közel 23 millió lőfegyvert adtak el, ami 64 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. A lőfegyverek vásárlása 2020. márciusában 2,1 milliós rekordszintre emelkedett, majd a nyári országos tüntetések során még a korábbinál is több fegyvert adtak el: júniusban 2,8 milliót, júliusban pedig 2,5 milliót.

Az amerikai sportlövészek országos alapítványának igazgatója ismertette a lappal a tavalyi felmérésüket, amely szerint a 2020-ban vásárolt fegyverek nagyjából 40 százalékát olyanok vették meg, akik korábban nem rendelkeztek fegyverrel. Mark Oliva hozzátette: a vásárlók 40 százaléka nő volt és a demográfiai csoportok szerint a fekete-amerikaiak vették a legtöbb lőfegyvert.

A Nyugat-Michigani Egyetem ügyvédi karának egyik oktatója, a fegyvertartás és fegyverhasználat jogi szakértője a lapnak azt mondta: ma már előfordul, hogy az új fegyvertulajdonosok befektetésként vásárolnak lőfegyvereket, mintha nemesfémet vennének. Steven Dulan szerint a vásárlók egy része nem bízik a hatóságokban. "Azok az emberek, akik korábban azt mondták, hogy soha nem lesznek fegyvertulajdonosok, bíztak a rendőrségben, hogy megvédi őket, de ez a téveszme mostanra eloszlott" - mondta a szakember.

A The Washington Post állítása szerint korábban is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy megugrik a fegyvereladások száma, amikor egy demokrata elnök "átveszi" a Fehér Házat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!