Tibi Useriu ultramaratonistával futott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Via Transilvanica túraútvonalon

Külföld, 2022.09.18

Tibi Useriu többszörös arctic ultra győztes ultramaratonistával futott vasárnap Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter Maros megyében, hogy a Via Transilvanica erdélyi túraútvonalat népszerűsítse.

A miniszter a Facebook-oldalán azt közölte: Tibi Useriuval és csapatával együtt Alsófancsal és Vármező között futott, Maros megyének egy olyan különleges részén, ahol a természet gazdagsága találkozik a kulturális és etnikai sokszínűséggel.

Közölte: elindultunk az úton, amely összeköt. Egy fantasztikus csapathoz csatlakoztam ma, aminek tagjai a Via Transilvanica turistaútvonal teljes, 1400 kilométeres lefutását tűzték ki célul - írta bejegyzésében a miniszter.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a Via Transilvanicát az egyik legszebb és legmerészebb romániai civil kezdeményezésnek tartja. A gyalogosan, kerékpárral, vagy lóháton bejárható útvonal többnyire a Kárpátok hegyvonulatai között kanyarog Bukovinától Székelyföldön, Királyföldön, a Bánságon át a Vaskapuig. Kiépítői az útvonalat gránit kilométerkövekkel jelölték meg, amelyekre helyi szimbólumokat is felvéstek.

Tánczos Barna elmondta: néhány héttel ezelőtt segítséget ígért az útvonalat kiépítő Tasuleasa Social egyesületnek ahhoz, hogy ismét járhatóvá tegyék az utat pár olyan helyen, ahol erdőkitermelésen dolgozó társaságok elrontották. Hozzátette: vigyázni kell erre az útvonalra, hogy télen is járható maradjon, mert páratlan szépségeket tár a hazai és külföldi turisták elé.

A miniszter megjegyezte: kicsit elbizonytalanodott, amikor látta, hogy esőben szélben kell futnia, de aztán arra gondolt, hogy ez a kihívás eltörpül amellett, amit Tibi Useriu teljesített, amikor az északi sarkon tett meg mínusz 30 fokos hidegben 170 kilométert.

Tibi Useriu és csapata szeptember 12-én indult a bukovinai Putnáról, hogy a Via Transilvanica túraútvonalon október 6-án megérkezzenek a Duna melletti Drobeta Turnu Severinbe.

Tánczos Barna jelezte: az érkezésnél is ott szeretne lenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!