Tienanmen tér - Az EU a jogvédők és aktivisták szabadon bocsátását kéri

Külföld, 2019.06.04

Az Európai Unió sürgette kedden, hogy vessen véget a hallgatásnak a 30 évvel ezelőtti Tienanmen téri eseményekkel kapcsolatban, és a jogállamiságot és a demokráciát védő tevékenységük miatt fogva tartott és elítélt emberi jogi aktivisták és ügyvédek szabadon engedésére szólított fel.

A Tienanmen téri vérengzés harmincadik évfordulója alkalmából kiadott nyilatkozatban a Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, tiszteletben kell tartani a fogva tartottak jogait, illetve az évfordulós megemlékezéssel kapcsolatos valamennyi tevékenységet.

Emlékeztetett arra, hogy a mai napig nem tudni pontosan, hányan haltak meg 1989. június 4-én és az azt követő megtorlásokban. A Tienanmen téren meggyilkoltak, az eseményeket követően fogva tartott vagy eltűnt emberek, valamint a vérengzés hivatalos elismerése fontos a jövő generáció és a kollektív emlékezet szempontjából - írta.

Az Európai Unió továbbra is fontosnak tartja és figyelemmel követi a szólás- és a gyülekezési szabadság betartását, valamint a sajtószabadság tiszteletben tartását Kínában.

"Az emberi jogok egyetemesek és oszthatatlanok. A nemzetközi törvények és szabályok előírják az alapvető szabadságok tiszteletben tartását" - fogalmazott.

Az EU és Kína között létrejött átfogó stratégiai partnerség alapvető pillére az emberi jogok erősítése melletti elkötelezettség - tette hozzá Mogherini.

A Peking központjában lévő, csaknem 440 ezer négyzetméteres Mennyei Béke terén (Tienanmen) harminc évvel ezelőtt, 1989. június 4-ére virradóra a kommunista vezetés utasítására a kínai hadsereg erőszakkal verte le az akkor másfél hónapja tartó demokráciapárti és kormányellenes diáktüntetést.

Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos távirata szerint tízezer halottja volt a vérengzésnek.

Peking hivatalos álláspontja az üggyel kapcsolatban változatlanul az, hogy a tüntetések leverése helyes döntés volt a kormány részéről, mert ezzel biztosították az ország további fejlődéséhez szükséges stabilitást. Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn újságírói kérdésre az évforduló kapcsán annyit mondott: az elmúlt 70 évben elért hatalmas eredmények bizonyítják, hogy Peking helyes utat választott az ország fejlődése szempontjából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!