Tilos lesz a választásokon külföldi kampánypénzek felhasználása a kínai Csungkingban

Külföld, 2016.04.08

A délnyugat-kínai Csungkingban a helyi törvényhozói választásokon indulók nem fogadhatnak el "külföldi kampánypénzeket" - erről a 32 milliós tartományi jogú város népi gyűlésének állandó bizottsága hozott határozatot.

A jogszabály, amelyről a Global Times című angol nyelvű kínai lap készített összefoglalót, a város közigazgatása alá tartozó megyékre, járásokra és falvakra egyaránt vonatkozik. Szövege szerint a képviselőjelöltek sem közvetlenül, sem közvetve nem részesülhetnek külföldi pénzügyi támogatásban, érkezzenek akár külföldi intézményektől, szervezetektől, vagy magánszemélyektől.

A döntést azzal indokolták, hogy így kívánják kizárni a "külföldi beavatkozást a kínai belügyekbe". A jogszabályt be nem tartókat megfosztják jelöltségüktől, vagy ha utólag derül ki az érintettségük, elmozdítják őket a hivatalukból.

"Az elmúlt években Kína globális befolyása növekedésének lehetünk tanúi, aminek eredményeként ellenséges idegenek szívesen avatkoznának be Kína belügyeibe egyes jelöltek támogatásával" - fogalmazott Kan Csao-jing, a Peking Egyetem jogászprofesszora. Ezért úgy vélte, a csungkingi döntés indokolt volt és időszerű.

A megyei és járási szinteken közvetlenül választják a képviselőket, s a soron következők épp az idén aktuálisak.

A Global Times cikke szerint Pekingben a fővárosi törvényhozás a múlt hónapban már elfogadott egy a választásokra vonatkozó, a csungkingihoz hasonló tartalmú jogszabályt.

Ezek előzménye, hogy választási törvény módosításának tavaly augusztusban az Országos Népi Gyűlés elé került tervezete már tartalmazza a külföldi kampánypénzek elfogadásának tilalmát. Kínában eddig - más országokkal eltérően - nem volt erre vonatkozó kitétel a törvényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!