Tiltakozó lengyel gazdák eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt

Külföld, 2024.02.09

Az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák újra blokád alá vették pénteken az összes ukrán határátkelőt, és lassítják a forgalmat a hazai közutakon.

Tomasz Obszanski, a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának (NSSZ RI) elnöke pénteken a Radio Wnet független csatornának elmondta: a tiltakozás fő eleme a határblokád, a közúti forgalom lassításának pedig "támogató" jellege van.

A tiltakozók nem engednek át a határon egyetlen teher- és személyautót sem, kivételt csak a humanitárius és katonai segélyszállítmányok képeznek - mondta. A blokád március 10-ig folytatódhat, de legalább addig fog tartani, amíg az Európai Bizottság (EB) és a lengyel kormány "nem alakít ki megfelelő mechanizmusokat" - mondta a szakszervezeti vezető.

A Medyka-Sehinyi határátkelőn a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozó egyik tiltakozó elmondta: óránként egy kamiont engednek át.

Bejelentések szerint a pénteki forgalomlassítás a főutak mintegy háromszáz pontját érinti, köztük a kelet-nyugati irányú A2-es autópálya egyik szakaszát a közép-lengyelországi Mazóviai vajdaság területén. A gazdák péntek reggeltől több nagyvárosban is tiltakoznak, köztük Gdansk, Wroclaw, Rzeszów és Poznan vajdasági hivatalának épülete előtt.

Péntek délután a tiltakozásról beszámoló, PolandFarmer nevű X-oldalon közölték: a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz városában a gazdák a vajdával akartak találkozni, de a rendőrség könnygázt vetett be ellenük. A bydgoszczi rendőrség szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: könnygázt azért kellett alkalmazni, mert a tüntetők erőszakkal próbáltak meg bejutni a vajdasági hivatalba. A tiltakozók küldöttségét később beengedték az intézménybe.

A kelet-lengyelországi Borkówban Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes, az előző kormány idején megtartott gazdatiltakozások vezetője találkozott a gazdákkal, ők azonban kifütyülték.

Az NSSZ RI-nek a mostani akciót bejelentő múlt heti közleménye szerint az országos tiltakozás oka "a lengyel kormányzó erők passzivitása", valamint azok a kormányzati bejelentések, amelyek szerint "tiszteletben fogják tartani az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek behozatalára vonatkozó valamennyi európai bizottsági döntést".

Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter csütörtök este a Polsat News hírtelevíziónak elmondta: nem áll szándékában korlátozni az NSSZ RI működését, ugyanis a tiltakozó akció nem fogja megbénítani a közúti forgalmat. A gazdák "nem saját érdekükben, hanem mindnyájunk érdekében, minden fogyasztó érdekében tiltakoznak" - jelentette ki.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke pénteken Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos lemondását követelte a szejmben. A biztos, aki 2004-től 2005-ig a PSL elnöke volt, "az összes európai, köztük lengyel gazdát egyesítette az általa javasolt reform ellen" - mondta a tárcavezető.

Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali, ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) elnöke újságíróknak azt mondta: Wojciechowskinak le kell mondania "nagyon szerencsétlen nyilatkozatai miatt". Kaczynski jelezte, hogy ezt még pénteken kérni fogja a biztostól. A döntés csak rajta múlik - húzta alá a PiS elnöke.

A lengyel gazdák november végétől január elejéig a medykai határátkelőnél már tartottak hasonló tiltakozó akciót, csatlakozva a fuvarozók sztrájkjához, amely több határátkelőt érintett. Országos forgalomlassító tiltakozó akciót a gazdák január 24-én is tartottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!