Tiltakozott az orosz külügyminisztérium a moszkvai amerikai nagykövetségnél

Külföld, 2019.07.18

Bekérette az orosz külügyminisztérium Tim Richardsont, moszkvai amerikai nagykövetség követtanácsosát és határozott tiltakozásának adott hangot hogy amerikai hivatalos személyek azon állítása miatt,  hogy  Oroszország megtagadta a vízumot egy moszkvai nemzetközi iskola tanáraitól.

Az orosz diplomáciai tárca "nyilvánvaló hazugságnak" nevezte ezt az állítást és leszögezte, hogy az orosz fél nem tagadta meg a beutazási engedélyt. Kifogásolta ugyanakkor, hogy az angol nyelvű iskola tanárai diplomáciai útlevélbe kérték a vízumukat, holott egy üzleti alapon működő létesítmény alkalmazottjai.

A tárca szerint Moszkva már évek óta kéri az amerikai felet, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz az iskola státusának rendezése érdekében és a kölcsönösség alapján rendezzék az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos állásfoglalást adott ki, amelyben azzal érvelt, hogy "kénytelen volt válaszintézkedéseket hozni" a vízumszférában, miután az Egyesült Államok az elmúlt több, mint két év során "szándékosan és céltudatosan" akadályozta a rotációt a területén működő orosz diplomáciai képviseleteken és több, mint 60 alkalmazottnak nem adott vízumot. Az orosz fél a vízumkiadási folyamat amerikai "blokkolásának" feloldását sürgette és indítványozta a beutazási engedélyek kiadásának kölcsönös felújítását.

Andera Kalan, az orosz fővárosban működő amerikai diplomáciai képviselet szóvivője Twitter-bejegyzésben közölte, hogy az amerikai tanárok az orosz külügyminisztérium követelésére nyújtottak be diplomata útlevelet a vízumhoz. Mint írta, az Egyesült Államokban működő orosz iskolák tanárai ugyanilyen módon utaznak be.

Ezzel kapcsolatban a TASZSZ-nak az orosz diplomáciai tárca egy névtelenül nyilatkozó illetékese "dezinformálással" vádolta meg a követséget. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, hogy az amerikaiak által emlegetett párhuzam nem állja meg a helyét, mert az orosz iskola Washingtonban a nagykövetség, New Yorkban pedig a főkonzulátus területén működik.

A The New York Times című napilap kedden arról írt, hogy a túlnyomórészt külföldi diplomaták és üzletemberek gyerekeit oktató moszkvai angol-amerikai iskola 30 tanára nem kapta meg az orosz vízumot. A tanintézménynek mintegy 1200 tanulója van, köztük oroszok is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!