Tiltakozott az üzbég nagykövetnél az orosz külügyminisztérium a nyelvhasználatra vonatkozó rektori kijelentés miatt

Külföld, 2024.02.14

Tiltakozott az orosz külügyminisztérium szerdán Üzbegisztán moszkvai nagyköveténél a taskenti újságíró-egyetem rektorának üzbég nyelvvel kapcsolatos nyilatkozata miatt, amelyet a tárca "rendkívül sértőnek" és "teljesen elfogadhatatlannak" minősített a közép-ázsiai ország üzbég nyelven nem beszélő lakosai számára.

Sherzodxon Qudratxo`ja rektor az AlterEgo című YouTube-csatornának adott interjújában azt mondta, hogy az üzbegisztáni lakosoknak, akik nem tudnak üzbégül, el kell dönteniük, hogy megszállók vagy idióták. Emiatt a külföldön élő oroszok ügyeire és a nemzetközi humanitárius együttműködésre szakosodott orosz szövetségi ügynökség (Roszszotrudnyicsesztvo) megszakította a kapcsolatot az egyetemvezetővel.

A bekéretett üzbég nagykövetnek az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az efféle kijelentések ellentmondanak a Moszkva és Taskent közötti mély stratégiai partnerségnek és szövetségi kapcsolatnak. A tárca szerint az üzbég lakosok túlnyomó többsége nem ért egyet a rektor kijelentésével.

Az orosz reagálásból látható, hogy Moszkva szerint Qudratxo`ja szavai nem tükrözik "a köztársaság soknemzetiségű népének hangulatát", és meggyőződése, hogy Üzbegisztán Oroszországhoz hasonlóan ápolja a közös történelem évszázados emlékét, kidomborítva annak fényes oldalait. Az orosz diplomácia szerint ezek mindenekelőtt a fasizmus elleni közös harcról és a náci Németország feletti nagy győzelemről szólnak.

A minisztérium kifejezte abbéli reményét, hogy az üzbég partnertárca a közeljövőben kiad egy elvi állásfoglalást az ügyben, és hangsúlyozta, hogy kudarcra ítéltetett minden olyan külső vagy belső kísérlet, amelynek célja viszály szítása a két ország között.

Qudratxo`ja egyetemi rektori tisztsége mellett tagja a civil társadalom fejlesztésével foglalkozó köztársasági elnöki tanácsadó testületnek és a központi választási bizottságnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!