Tíz éves csúcson a német feldolgozóipar exportvárakozásai márciusban

Külföld, 2021.03.29

    München, 2021. március 29., hétfő (MT) - Tíz éve a legmagasabb értékre emelkedett márciusban az ifo gazdaságkutató intézetnek a német feldolgozóipar exportvárakozásait számszerűsítő indexe.

A feldolgozóipari vállalatok exportkilátásait tükröző index az ifo felmérésében az előző havihoz képest 11,9 ponttal 24,9 pontra emelkedett márciusban. Legutóbb ennél magasabban 2011 januárjában állt a mutató értéke.

Egy évvel ezelőtt, tavaly márciusban mínusz 16,7 ponton állt a mutató, majd áprilisban történelmi mélypontjára, mínusz 48,3 pontra zuhant a járványvédelmi korlátozások miatt. A pénzügyi válság idején 2009 márciusában mínusz 34,1 pontra csökkent a mutató értéke. Tavaly, az év végén novemberben a korlátozások második hulláma miatt ismét kissé negatív tartományba tért vissza a mutató értéke mínusz 0,7 ponton. Azóta a feldolgozóipari exportvárakozások hónapról hónapra nagy léptékben javulnak.

A feldolgozóipar szinte minden ágazatában javultak az exportkilátások, elsősorban a lendületes ázsiai konjunktúrának és az Egyesült Államok gazdasági fellendülésének köszönhetően, de már az euróövezetben is érezhetőek a kereslet növekedésének jelei - állapítja meg az ifo felmérése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!