Tízezrek vonultak fel Hongkongban kínai fennhatóság alá kerülésük évfordulóján

Külföld, 2016.07.01

Több tízezer ember vonult végig a július elsejei hagyományos utcai demonstráció útvonalán pénteken Hongkongban a város kínai fennhatóság alá kerülésének 19. évfordulóján - jelentette a helyi South China Morning Post című lap online tudósításában.

A szervezők szerint mintegy 110 ezren, a rendőrség becslései szerint 19 ezren vettek részt a megmozduláson. A rendezvény biztosítására körülbelül 1700 rendőrt vezényeltek a helyszínre.

A beszámolók szerint az idei felvonulás fő témája a rejtélyes körülmények között eltűnt, majd megkerült hongkongi könyvkereskedők ügye, illetve azzal összefüggésben a kínai szárazföldi hatóságok eljárása. Feltételezések szerint a politikailag kényesnek számító könyveket értékesítő hongkongi Causeway Bay Books öt munkatársát tanúként hallgatták ki a kínai szárazföldön és többségükről azt feltételezik, hogy a különleges közigazgatási övezetből titokban vitték el őket.

Az ötből negyedikként, nyolc hónapos távollét után nemrég visszatért Lam Ving-ki, aki a közelmúltban fennhangon bírálta Pekinget, a pénteki demonstráció egyik főszereplője lett volna. Sajtójelentések szerint azonban az utolsó pillanatban lemondta szereplését, mivel veszélyben érezte személyes biztonságát. Azt mondta, felfigyelt rá, hogy ismeretlenek követték az utcán.

Ettől függetlenül a tüntetők több helyütt a "határon átnyúló emberrablások" ellen tiltakozó transzparenseket vittek magukkal, és hangot adtak abbéli aggodalmuknak, hogy Peking veszélyezteti Hongkong demokratikus berendezkedését, az "egy ország két társadalmi rendszer" elv megvalósulását.

A legfrissebb beszámolók szerint a Hongkong függetlenségét követelő radikálisok akciójának, az úgynevezett "fekete maszkos" demonstrációnak egyelőre nincs jele. A megmozdulást az esti órákra, a kínai szárazföld összekötő irodájának épületéhez tervezték. Az épület bejáratát több mint 40 egyenruhás védi. A környéken körülbelül 10 rendészeti járművet számoltak össze.

A felvonulást 1997 óta rendezik meg, akkor 3 ezren vettek részt rajta. A következő években általában mindössze néhány százan jelentek meg a rendezvényen. 2003-ban egy törvénytervezet olyan mértékű ellenállást váltott ki a hongkongiakban, hogy mintegy félmillióan csatlakoztak a menethez. A tervezetet végül elvetették, és a tiltakozások a kormányzó lemondásához vezettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!