Több embert is élve mentett ki a romok alól a Hunor mentőszervezet

Külföld, 2023.02.07

Három embert is élve mentett ki a romok közül a hivatásos tűzoltókból álló Hunor mentőszervezet - tájékozatott az OKF-re hivatkozva a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Török-szíriai földrengés - Elindult a Hunor mentőszervezet csapata Törökországba Mint ismert Törökországot súlyos földrengés sújtotta, ahová több mentőegység is indult, hogy segítsenek a bajbajutott embereknek. A HUNOR mentőcsapat Hatay tartományban kezdte meg a munkát, amely a természeti katasztrófában leginkább érintett terület.  

A hivatásos tűzoltókból álló csapat magyar idő szerint nem sokkal 12 óra után két keresőkutyával kezdte meg a túlélők utáni kutatást, a földrengés miatt összedőlt házak romjai között. A Hunor egység egy 20 emeletes épület maradványai között dolgozott, ahol a földrengés idején mintegy 1000 ember tartózkodott. Párhuzamosan 3 helyszínen, összesen 16 ezer nm2-es területen kutatnak túlélők után, majd erőfeszítéseiket siker koronázta, hiszen 3 embert élve tudtak kimenteni a romok közül, míg 5 embernek már csak a holttestét tudták kiemelni.  

A HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue services) Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet Magyarország azon tűzoltói alkotják, akik vállalják a mentéseket a világ bármely pontján. A katasztrófák esetén bevethető HUNOR a nemzetközi szervezetek által minősített nehéz minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket. 

Fotó: Archív/MTI
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!